Mooi maar gevaarlijk en hardnekkig: de Japanse Duizendknoop

Mooi maar gevaarlijk en hardnekkig: de Japanse Duizendknoop

VOORSCHOTEN – Ze is mooi maar gevaarlijk: de Japanse Duizendknoop. De opmars van de hardnekkige plant richt veel schade aan in tuinen en de openbare ruimte. Gemeente Voorschoten vraagt haar inwoners dan ook het door te geven wanneer u er eentje, of twee, of een heleboel spot.

Hardnekkig

Het klimaat verandert en de natuur verandert mee. Ook in de gemeente Voorschoten merkt u daar de gevolgen van. Onder meer door de opmars van schadelijke planten zoals de Japanse Duizendknoop. Deze hardnekkige plant kan veel schade aan uw tuin en huis aanrichten en ook aan de openbare ruimte.

Irritant exootje

De plant heet officieel Fallopia japonica, een prachtige naam voor een irritant exootje. Sterker nog, ze behoort tot de de top honderd van internationale meest invasieve soorten ter wereld. Ze komt, zoals de naam al doet vermoeden, oorspronkelijk uit Japan, maar doet het ook in streken elders op de wereld erg goed. Dit heeft te maken met ons veranderende klimaat. Vaak is in een lokaal gebied een grote hoeveelheid van deze soort te vinden, en in de verdere regio niet.

Kankerbestrijdend

Ze is overigens niet helemaal zinloos irritant, hoor. Uit de plant wordt polyfenol resveratrol gewonnen, een stof kankerbestrijdende eigenschappen heeft en door chemokuurpatiënten wordt ingenomen om hen te helpen in de strijd tegen hun ziekte.

Sterk plantje

Maar wildgroei van Japanse Duizendknoop is niet te doen; ze heeft weinig nodig, verstikt al het groen om zich heen en put de bodem uit. Ze is zelfs zo sterk dat ze door scheuren in de fundering huizen binnen kan groeien en door asfalt heen breken.

Melden

De gemeente Voorschoten houdt op een kaart bij op welke plekken de planten zijn. Heb je Japanse Duizendknoop in de openbare ruimte gezien? Maak hier dan een melding van via het meldingsformulier. Geef daarbij duidelijk de locatie aan en dat het om een Japanse Duizendknoop gaat en voeg het liefst ook nog een foto bij. Ondertussen maait de gemeente maandelijks in het groeiseizoen de planten af. Hiermee wordt de plant uitgeput en wordt verdere verspreiding voorkomen.

Op particulier terrein

Heb je Japanse Duizendknoop in je tuin staan? Schakel dan óf een hovenier in, óf ga zelf aan de slag. De plant gaat nooit uit zichzelf weg, want het klimaat in Nederland bevalt haar helaas uitstekend.

Foto: Gemeente Voorschoten

reacties