Morspoort door aanhoudend protest van ‘sokkel’ gehaald

Morspoort door aanhoudend protest van ‘sokkel’ gehaald

LEIDEN – Na een stortvloed aan negatieve reacties gaat de gemeente nu toch akkoord met aanpassing van de Morspoort. Na de recente opknapbeurt waarbij de poort ‘toekomstbestendig’ werd gemaakt, leek het monumentale bouwwerk ineens op een sokkel te staan. Dit tot grote ontevredenheid van veel gebruikers van de poort én de Historische Vereniging Oud Leiden.

Een stadspoort waar je niet onderdoor kunt. Het klinkt te gek voor woorden. Toch is dat precies wat de Morspoort verworden is sinds de servicebeurt eerder dit jaar. De gemeente wilde eerst geen krimp geven en vond het prima dat alleen mensen die goed ter been zijn nog door de poort kunnen lopen. Fietsers en mensen in een rolstoel moesten maar om de poort heen.

Poort verliest functie

Dat de poort daarmee zijn functie gedeeltelijk verloor, was een verschil van inzicht. Maar na lang wikken wegen blijkt nu toch dat er met de opknapbeurt iets niet goed is gegaan. Niet de rand om de poort, die voor sokkel wordt aangezien, is te hoog… Nee, de bestrating om de poort is te laag.

Volgens het Leidsch Dagblad wordt deze fout in de komende maanden hersteld. Daarna moet dus iedere bezoekers van de binnenstad weer gewoon door de Morspoort kunnen komen, en niet er omheen.

Foto: Archief J2TV

reacties