Het mysterie van de volgepriegelde briefjes

Het mysterie van de volgepriegelde briefjes

LEIDEN – Waar komen die kleine briefjes toch vandaan? Wie gooit ze in willekeurige brievenbussen? Wat staat er precies op? En wat betekent het nou? Het is één groot mysterie.

‘Eucharistie’ en ‘varken’

De raadselachtige briefjes zijn maar een paar centimeter groot en staan helemaal volgepriegeld met teksten. Geschreven, geknipt en geplakt. Er staan bankrekeningnummers op, een stukje van een adres en er zijn woorden uit te vissen als ‘kerkbijdrage’, ‘rozenkransgebed’ en ‘eucharistie’, maar ook een aantal maal het woord ‘varken’.

Onder een vergrootglas

Op Facebook duiken de briefjes af en toe op. Er is geen pijl te trekken op de buurten, adressen of mensen die de schrijvelarijtjes hebben ontvangen; het lijkt willekeurig, bijna lukraak. “Ja, gek hè!”, zegt één van de ontvangers tegen Leiden.TV.

“Een jaar geleden heb ik ook al zo’n briefje ontvangen, en nu weer. Ik zie ze ook weer hier en daar voorbijkomen. Toen de tweede kwam, wilde mijn vrouw hem gelijk weggooien, maar ik wilde het toch even goed bekijken. Ik had het briefje onder een vergrootglas gelegd, maar ik kon er geen wijs uit worden. En vorig jaar kwam er ook later niemand die erover wilde praten, zoals bijvoorbeeld met Jehova’s ofzo.”

Maar veel denkt de ontvanger er ook niet van. “Ach joh. Het lijkt me het werk van een mislukte godsdienstfanaat. Ik vind er niks engs aan. Ik krijg toch ook reclame voor de Albert Heijn in de bus.”

Foto: Martin Van Teylingen‎ via Facebook

reacties