Featured Video Play Icon

[VIDEO] Nationale Voorleesdagen: waarom eigenlijk?

LEIDEN – Voorlezen is goed voor het tekstbegrip en de taalontwikkeling van kinderen, maar het is ook gewoon heel lekker om je te laten meevoeren in een mooi verhaal. Tijdens de Nationale Voorleesdagen vallen kinderen dan ook met hun neus in de boter.

De Kleine Walvis

Tot en met 4 februari kunnen kinderen zich bijna dagelijks laten voorlezen in bibliotheken door het hele land. Volwassenen trouwens ook, als je er onopvallend stilletjes bij gaat zitten. Naast voorleessessies worden er ook dans- en theatervoorstellingen opgevoerd en workshops georganiseerd. Dit jaar staat Prentenboek van het Jaar 2017 ‘De Kleine Walvis’ centraal.

“Voorlezen is heel gezellig en heel goed voor de taal”, vertelt Els. “Kinderen leren beter p0raten, leren meer woorden kennen. En het is goed voor hun fantasie.”

Muisstil

In Leiden werden de Voorleesdagen afgetrapt door burgemeester Lenferink. Hij las in het Gebouw van BplusC het verhaal over het jongetje dat vriendschap sluit met walvis, voor aan een groep kinderen die muisstil aan zijn lippen hing. Woensdagmiddag konden kinderen die nog geen kennis hadden gemaakt met de walvis, het verhaal horen én zien tijdens het voorleesuurtje met plaatjesbox.

“Er worden ieder jaar een aantal prentenboeken genomineerd en daar wordt er één van uitgekozen die Prentenboek van het Jaar wordt. De bedoeling daarvan is om het boek bekend te laten worden onder jonge ouders, zodat zij weten welk boek ze met hun kind kunnen lezen.”

 

 

reacties