Naturalis onderzoekt zeldzame meteoriet

Naturalis onderzoekt zeldzame meteoriet

LEIDEN – Een meteoriet, zo vaak zie je die niet. In Naturalis kunnen ze hun geluk niet op nu ze zo’n zeldzame steen uit de ruimte kunnen onderzoeken.

Zo snel als een hogesnelheidstrein

De meteoriet viel op 11 januari van dit jaar rond vijf uur ’s middags uit de lucht in de buurt van Broek in Waterland. Ooggetuigen meldden toentertijd dat ze een vuurbol hadden gezien. De meteoriet kwam terecht uiteindelijk terecht op een schuurtje, waarvan hij een dakpan en de latjes eronder verbrijzelde. Zéér beperkte schade, zeker wanneer je je bedenkt dat dit exemplaar 500 gram weegt en meteorieten over het algemeen neerkomen met snelheid van een hogesnelheidstrein.

Voormalige miniplaneet

De meteoriet kwam via via bij Naturalis terecht. Leo Kriegsman en Marco Langbroek onderzoeken de zeldzame ruimtesteen. Er wordt gekeken uit welke mineralen de meteoriet bestaat en hoe die zijn gevormd. Leo en Marco hebben al vastgesteld dat het om een bekend type steenmeteoriet gaat, een L6 chondriet. De meteoriet komt waarschijnlijk van een voormalige miniplaneet in een baan om de Zon, tussen die van Jupiter en Mars, waar veel ruimtepuin zweeft dat soms uit zijn baan raakt door een botsing.
“Dit soort meteorieten geeft ons informatie over het begin van het zonnestelsel, 4,5 miljard jaar geleden”, vertelt Leo. “Op Aarde bestaan geen stenen van deze ouderdom.”

Ècht zeldzaam

Als we zeggen zeldzaam, bedoelen we ook echt zeldzaam. In de laatste twee eeuwen zijn er maar zes meteorieten gevonden. Ze slaan wel vaker in, zo’n drie à vier keer per jaar, maar ze verdwijnen gewoon, in het water bijvoorbeeld. 27 jaar geleden werd de laatste gevonden; die sloeg door een dak in Glanenburg. Traditiegetrouw wordt de meteoriet genoemd naar de plek waar hij gevonden is, dus het nieuwste exemplaar zal de ‘Broek op Waterland’ gaan heten.
meteoriet-1
Foto’s: Naturalis

reacties