Naturalis schikt met architect, verbouwing gaat door

Naturalis schikt met architect, verbouwing gaat door

LEIDEN – Naturalis en architect Fons Verheijen hebben een schikking bereikt in de rechtszaak rond de verbouwing en sloop van het museumpand.

Naturalis doneert anderhalf miljoen aan een door Verheijen op te richting stichting voor architectuur. Daarmee is de strijdbijl begraven en kan Naturalis door met de broodnodige verbouwing.

Naturalis: “De rechtszaak is voorbij. We kunnen ons nu richten op de toekomst en doorgaan met het realiseren van onze droom; een prachtig nieuw museum, de beste depots om onze gehele collectie bijeen te beheren en state of the art laboratoriumruimte voor ons onderzoek.”

Overeenkomst

In de schikking is opgenomen dat architect Verheijen ermee akkoord gaat dat Naturalis de voorgenomen verbouwingsplannen kan doorzetten. In ruil voor deze tegemoetkoming stort Naturalis een bedrag van 1,5 miljoen euro op de rekening van een nog op te richten ideële stichting die tot doel heeft het bevorderen van onderzoek binnen de architectuur in brede zin.

Verheijen, de architect van het originele ontwerp, krijgt daarnaast een kosten- en schadevergoeding. Ook zal de komende tien jaar het oude museum in virtuele vorm te zien blijven. De architect trekt verder zijn handen af van het nieuwe ontwerp en er is afgesproken dat van het nieuwe Naturalis-complex alleen nog de markante collectietoren aan hem zal worden toegeschreven.

Jammer van het geld

Het is jammer dat de verbouwing op deze manier een hoop extra geld heeft gekost. Een bedrag dat beter in het verfraaien van het pand gestoken had kunnen worden. De geplande uitbreiding van het museum ligt nog op schema.

De gemeente Leiden laat via Twitter weten blij te zijn dat het geschil opgelost. “Goed nieuws voor de stad,” aldus een woordvoerder namens Leiden.

Foto: Naturalis

reacties