Natuurliefhebbers gezocht voor zwaluwen Klinkenbergerplas

Natuurliefhebbers gezocht voor zwaluwen Klinkenbergerplas

OEGSTGEEST – Ben jij een natuurliefhebber? Heb je een beetje tijd over? Mooi. Gemeente Oegstgeest heeft je hulp hard nodig voor inrichting, onderhoud en onderzoek rondom de oeverzwaluwkast bij de Klinkenbergerplas.

Veilige haven voor zwaluwen

Zoals je wellicht weet, wordt de Klinkenbergerplas momenteel van een heel nieuw jasje voorzien. In deze inrichting is ook een zwaluwkast meegenomen, die eind vorig jaar werd geplaats. Deze kast is bedoeld als veilige haven voor oeverzwaluwen en staat aan de noordwestelijke rand. Met een beetje geluk vinden in het voorjaar de eerste oeverzwaluwen hun weg naar de Klinkenbergerplas en de zwaluwwand.

Zand en klei

Er is gekozen voor een houten kast met daarin zestig buizen. Daarnaast komt een voorlichtingspaneel over de oeverzwaluwen. De oeverzwaluwkast moet nog worden ingericht. Zo moeten bijvoorbeeld alle gaten nog worden gevuld met een mengsel van zand en klei. Dit vulwerk zal eind februari moeten gebeuren, voordat de oeverzwaluwen terugkomen uit hun winterkwartier. Elk voorjaar zullen de gaten weer moeten worden bijgevuld met vers mengsel.

Nieuwe plek ontdekken

Of er in 2018 al meteen oeverzwaluwen gaan broeden is nog maar de vraag, de vogels moeten de nieuwe plek ontdekken, maar dat kan soms erg snel gaan. Dus je kunt maar beter voorbereid zijn. Gemeente Oegstgeest hoopt op een aantal vogel- en natuurliefhebbers die met deze klus aan de slag willen.

Overlevingsonderzoek

Als er oeverzwaluwen gaan broeden in de kast, gaat er onderzoek worden gedaan in het kader van RAS-project van het Vogeltrekstation. RAS staat voor Retrapping Adults for Survival.  Met dit project zal het aantal bezette nesten, het aantal jongen en de overleving van jonge en oude vogels worden bepaald. De overleving kan uiteraard alleen worden bepaald na een aantal jaren.

Voor dit onderzoek zal er zo’n drie keer worden gevangen met mistnetten. Een van deze vang expedities zal ook gebruikt worden om het publiek voor te lichten. Lijkt je dit wat? Ook voor deze taak heeft gemeente Oegstgeest hulp nodig.

Meld je aan

Inrichting, onderhoud, onderzoek en voorlichting zijn alleen mogelijk als er voldoende hulp is voor al deze taken. Als je mee wilt helpen, neem dan contact met Wil Tamis. Tamis is universitair docent biologie en leidt het zwaluwkastproject.

Foto: Gemeente Oegstgeest

reacties