Nieuw gereedschap om woningoverlast aan te pakken

Nieuw gereedschap om woningoverlast aan te pakken

LEIDEN – Mogelijk krijgt de gemeente meer gereedschappen om woningoverlast aan te pakken. Als de gemeenteraad instemt, kan de burgemeester een gedragsaanwijzing opleggen aan overlastgevers in zowel koop- als huurwoningen èn airbnb’s.

Aanpassingen en nieuwe artikel

In het voorstel worden enkele artikelen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangepast vanwege de nieuwe Wet aanpak woonoverlast. Ook ligt er een gloednieuw artikel op tafel, waarmee de burgemeester een gedragsaanwijzing kan opleggen aan overlastgevers in zowel huur- als koopwoningen. Ook overlast vanuit woningen die aan toeristen verhuurd worden, de airbnb’s, vallen hieronder.

Flinke bom duiten

Een gedragsaanwijzing van de burgemeester kan inhouden dat een woningeigenaar of huurbaas per direct moet ophouden met overlast te veroorzaken. Als dat niet gebeurt, gaat dat de overlastgever een flinke bom duiten kosten. In het uiterste geval kan de burgemeester besluiten de overlastgever tijdelijk uit huis te plaatsen.

Herhaaldelijk en ernstig

Let wel, de bestuurlijke gedragsaanwijzing is best een beetje een paardenmiddel. De burgemeester deelt ze niet zomaar uit, het moet echt gaan om herhaaldelijke en ernstige overlast, waarbij de gezondheid van omwonenden in het geding is of hun totaal verstoord wordt. De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel.

Praten, dreigen, wijkagent

Iedereen heeft weleens last van z’n buren, dat heb je als je dicht bij elkaar woont. Maar ongeveer een half miljoen Nederlanders hebben dusdanig overlastgevende buren dat hun leven niet meer leuk is. Praten, schelden, dreigen, wijkagent, het heeft allemaal weinig zin. Om die hinder te kunnen aanpakken, is op 1 juli de ‘Wet aanpak woonoverlast’ in werking getreden.
Foto: Pixabay

reacties