Featured Video Play Icon

Nieuw tijdens Leidens Ontzet: evenement voor middelbare scholieren

LEIDEN – Vorige week werd Rik Kamps tijdens de ALV officieel geïnstalleerd als nieuwe voorzitter van de 3 October Vereeniging. Hij mag meteen aan de slag met een een nieuwigheidje tijdens Leidens Ontzet: een evenement waarop middelbare scholieren actief bij de 3 oktober-viering worden betrokken.

Geen verrassing

Oké, oké, een echte verrassing was het allang niet meer. In september vorig jaar al zoemde Kamps’ naam al rond als beoogde opvolger van de net afgezwaaide Michiel Zonnevylle. Zijn voordracht moest nog even worden goedgekeurd door de commissarissen, maar dat bleek geen probleem. De 3 October Vereeniging weet overigens prima wat voor vlees ze in de kuip hebben met Kamps, want de nieuwe voorzitter hij loopt al héél wat jaartjes mee in de Vereeniging.

Feest der Feesten

De nieuwe Feest der Feesten-voorzitter is in het dagelijks leven notaris bij TeekensKarstens. Leiden.TV zocht hem op zijn werkplek op.

“Het voelt heel bijzonder om voorzitter te zijn van de 3 October Vereeniging”, zegt Kamps glunderend. “Het voelt als een grote eer, en eigenlijk ook een beetje onwerkelijk. Ik vind het de bijzonderste vereniging van het land en dat ik daar als voorzitter sturing aan mag geven, dat vind ik geweldig.”

Criteria

Voorzitter van de vereniging die het Feest der Feesten organiseert wordt je natuurlijk niet zomaar. Er gaat een behoorlijke procedure aan vooraf en je moet aan allerlei criteria voldoen. Kamps: “De criteria lezende dacht ik: nou, daar voldoe ik vast en zeker niet aan. Het was dus een grote verrassing dat men uiteindelijk aan mij vroeg of ik de nieuwe voorzitter wilde worden!”

Traditie & vernieuwing

Plannen voor de toekomst heeft Kamps zeker, maar traditie is natuurlijk het bestaansrecht van de 3 October Vereeniging.

“Traditie houden we altijd vast. Natuurlijk denken we na over vernieuwing. We hebben dit jaar alweer een heel nieuw onderdeel wat we gaan toevoegen; een evenement dat voortkomt uit de Pieter van der Werfprijs. Deze praijs werd in het leven geroepen vanwege het vertrek van Eric Filemon (…) Zijn grote wens is om ook kinderen van het middelbaar onderwijs bij de viering te betrekken. Wij zijnd ruk doende hier invulling aan te geven en we hopen dat het nieuwe evenement uiteindelijk ook weer een traditie gaat worden.”

reacties