Nieuw werk van Casper Faassen in het Sieboldhuis

Nieuw werk van Casper Faassen in het Sieboldhuis

LEIDEN – Op 9 december opent in Japanmuseum SieboldHuis een expositie met nieuw werk van de Leidse kunstenaar Casper Faassen.

Faassen en Kunisada

De stukken die Casper toont in de nieuwe serie bevat wederom de combinatie van fotografie en schilderkunst, en de inmiddels bekende laag craquelé. De expositie draagt de veelzeggende titel ‘De dingen die voorbij gaan’, een thema dat veel voorkomt in Japanse kunst én in de kunst van Faassen. Tegelijkertijd met Caspers nieuwe werk, worden in het Sieboldhuis ook zo’n 130 prenten van de succesvolle Japanse prentkunstenaar Kunisada getoond, onder de naam ‘Drama en schoonheid’. De twee vullen elkaar perfect aan.

Casper Faassen: “Ik heb me voor het nieuwe werk laten inspireren door de Japanse prentkunst, met name door Kunisada, maar het is een combinatie van dingen. De kleuren die gebruikt worden, het gevoel dat het oproept. Maar ook de rust en de balans, de natuurlijke elementen, de bloesem, de kwetsbaarheid en de introspectie, al deze dingen inspireren me aan de Japanse kunst.”

Schoonheid en vergankelijkheid

Casper Faassen hoeft niet per sé verhalen te vertellen, maar is wel op zoek naar gelaagdheid in zijn werk. “De prentkunst was mijn uitgangspunt. Prentkunst wekt de suggestie van mensen, maar het zijn geen mensen, het zijn lijnen. Daarom vroeg ik me af: waarom boeit het me zo? Wat kan mijn werk eraan toevoegen? In de Japanse kunst is schoonheid en vergankelijkheid een vaak terugkerend thema, mono no aware heet dat. Ikzelf ben daar ook vaak mee bezig. Het zijn dus niet alleen maar mooie plaatjes, er zitten meerdere lagen in.”

Luxe kimono’s

Het resultaat zijn melancholieke beelden van vertrouwde onderwerpen uit de Japanse cultuur; Aziatische vrouwen in luxe kimono’s, dwarrelende sneeuwvlokken en voorstellingen van bloeiende kersenbloesem. Het verdwijnen en verschijnen van het beeld vormt een rode draad in het werk van Faassen. De laag craqulé voegt de tijd toe aan de schilderachtige foto’s. Het contrast tussen schoonheid en verval.

‘De dingen die voorbij gaan’ en ‘Drama en schoonheid’ zijn van 9 december t/m 4 juni te zien in het Sieboldhuis.

Foto: Casper Faassen

 

reacties