Nieuwe minicontainers: afval wordt grondstof

Nieuwe minicontainers: afval wordt grondstof

LEIDERDORP – De nieuwe containers zijn er. Vanaf woensdag gaat gemeente Leiderdorp nog harder aan de slag met afval. En jij mag dus nog iétsje harder gaan scheiden.

Duurzaamheidsambities

Gemeente Leiderdorp is aan de gang met afval. Dit in het kader van de duurzaamheidsambities van het dorp. Leiderdorp wil het percentage afval dat gescheiden wordt ingezameld verhogen van 52% naar 75% in 2020. en de gemeente wil in 2050 volledig CO2-neutraal zijn en daarvoor moet er nog wel het één en ander gebeuren.

Grondstof

Gemeente Leiderdorp ziet afval niet langer als troep, maar als grondstof waar nieuwe producten van kunnen worden gemaakt. En dat is op zich nodig, omdat de grondstoffen aan het opraken zijn. Daarnaast is afval verbranden een milieuonvriendelijke aangelegenheid. Reden genoeg om het helemaal anders te gaan doen.

PMD, papier en GFT

De gemeente komt je afval voortaan gescheiden bij je ophalen. Dat betekent dat je er dus thuis al mee aan de slag kunt. Het nieuwe systeem wordt vanaf lente 2018 ingevoerd per wijk. Alle laagbouwhuizen krijgen drie extra minicontainers. Eén daarvan is bestemd voor PMD, dat is plastic- , metaal- en drankverpakking, eentje is voor papier en karton en de ander is voor GFT, groente-, fruit- en tuinafval dus. Met het – als het goed is- kleine beetje restafval kun je terecht bij je vertrouwde container in de buurt.

Win-winsituatie

De hoogbouw krijgen gezamenlijke containers voor de deur voor het gescheiden inzamelen van PMD, papier, glas en GFT. Het aantal verzamelcontainers voor glas en textiel wordt uitgebreid. Alle moeite is niet voor niks: de ingezamelde grondstoffen worden gebruikt voor het maken van nieuwe producten. Minder grondstoffen bij het afval betekent ook meer milieuwinst en kostenbesparing. En geen verbranding betekent een schonere lucht. Win-winsituatie dus.

Foto: Leiderdorp Duurzaam via Facebook

reacties