Nieuwe parkeermeters geplaatst voor kentekenregistratie

Nieuwe parkeermeters geplaatst voor kentekenregistratie

LEIDEN – De gemeente is begonnen met het vervangen van de parkeermeters in het centrum. Dit is nodig vanwege de start van kentekenparkeren op 30 januari 2017. Op de nieuwe automaten kan de parkeerder straks het kenteken van zijn auto, motor of brommobiel invoeren.

Op de huidige parkeerautomaten in het centrum kan het kenteken niet worden ingevoerd. Dus worden de huidige automaten vervangen door 75 nieuwe parkeerautomaten, van hetzelfde type als in de wijken buiten de singels. De bijbehorende verkeersborden met P en belcode worden vervangen door blauwe lichtkappen op de automaat. Op de lichtkap staat de belcode voor mobiel parkeren.

Minder kosten, meer geld

Van de huidige automaten worden 48 stuks niet vervangen maar verwijderd. Uit onderzoek blijkt dat deze in de praktijk relatief weinig worden gebruikt. Het aantal parkeerautomaten in het centrum kan volgens de gemeente omlaag vanwege het toenemend gebruik van mobiel parkeren. Ook de komst van twee nieuwe parkeergarages in het centrum zouden de verandering mogelijk maken.

De gemeente hoopt ook op meer efficiëntie in het controleren van geparkeerde auto’s. Zo hoeft dat straks niet meer met meerdere mensen. Er rijdt vanaf februari een scanauto door de straten die alle nummerborden leest en controleert. Het levert de gemeente natuurlijk ook meer geld op per geparkeerde auto. Want je nog resterende bonnetje doorgeven aan een volgende parkeerder, dat zit er niet meer in.

Gevolgen voor bedrijven

De overstap van de gemeente op kentekenparkeren heeft nadelige gevolgen voor bedrijven met een parkeervergunning. Nu is het nog zo dat deze niet op kenteken worden afgegegeven en er dus oneindig gerouleerd kan worden welke auto per dag gebruik maakt van de vergunning. Dat verandert. Per vergunning moet straks een kenteken van de gebruiker bekend zijn. Als een ondernemer zijn vergunning voor wisselende auto’s wil blijven inzetten, betekent dit een behoorlijke administratieve rompslomp. Er zal dan steeds online een nieuw kenteken ingevoerd moeten worden.

Planning vervangen parkeermeters

De vervanging van de 75 parkeerautomaten in het centrum loopt van medio november tot medio december. De overige 48 automaten zullen uiterlijk per 1 januari verwijderd zijn. Vanaf 2 januari 2017 kan de parkeerder al zijn kenteken invoeren op de parkeerautomaat. Tot 30 januari 2017 volgt er nog wel een ticket voor achter de voorruit.

Foto: J2TV / Joost van der Stel

reacties