Featured Video Play Icon

[VIDEO] Nieuwe regels AirBnB’s moeten problemen voorkomen

LEIDEN – De gemeente Leiden wil er voor zorgen dat toeristische verhuur geen scheve gezichten oplevert in de stad. Door nu al regels op te willen stellen voor AirBnB’s in de stad, loopt wethouder Strijk vooruit op landelijke wetgeving.

In Leiden worden op dit moment zo’n 300 woningen verhuurd via platforms als AirBnB en Wimdu. Dat staat natuurlijk in schril contrast met een stad als Amsterdam waar 20.000 woningen te huur staan, maar de problemen zijn ook navenant. Zo is er veel overlast voor omwonenden van de gelegenheids BnB’s. Wethouder Robert Strijk wil deze nadelen van de woningverhuur in Leiden voorkomen. Daarom vraagt hij de raad mee te praten over door hem voorgestelde regels.

Maximaal 60 dagen verhuren

De economiewethouder stelt bijvoorbeeld voor om woningverhuur maar 60 dagen per jaar toe te staan met een maximale groepsgrootte van 4 personen. Op die manier moet de overlast voor de buurt beperkt blijven. Mensen die hun huis, kamer of appartement verhuren via verhuursites worden niet gecontroleerd op het afdragen van toeristenbelasting. Handhaving daarop is duur en tijdrovend. Daarom is een aandachtspunt in de voorgestelde plannen om beter te communiceren naar de verhuurders dat ze wel degelijk toeristenbelasting moeten innen, opgeven en afdragen.

Als de regels voor de toeristische verhuur worden aangenomen door de gemeenteraad loopt Leiden voor op landelijke regelgeving. Die wordt namelijk pas over een jaar of twee verwacht. Tot die tijd regelt Leiden haar zaken liever zelf.

reacties