Nobelprijs 2016: Lesje scheikunde van Boerhaave

Nobelprijs 2016: Lesje scheikunde van Boerhaave

LEIDEN – Ben Feringa heeft de Nobelprijs voor de Scheikunde gekregen! Deze eer valt hem ten deel vanwege zijn baanbrekende werk aan nanomotors. Eh… Wat?

Moleculen laten bewegen

“Feringa heeft moleculen als een soort motortje in beweging gekregen”, legt Ad Maas, conservator Natuurwetenschappen bij Museum Boerhaave, uit. “In 1999 is hem dat al gelukt, maar toen duurde het nog een uur om de moleculen te laten bewegen.” Ben Feringa werd toentertijd al beloond met de Spinozaprijs. De Nobelpijs nu krijgt hij samen met zijn collega’s Jean-Pierre Sauvage  uit Frankrijk en de Brit James-Frazer Stoddart.

“Zij hebben het voor elkaar gekregen om moleculen gecontroleerd te laten bewegen”, vertelt Ad. Op deze manier kun je bijvoorbeeld heel gericht medicijnen naar een plek in het lichaam sturen. Of kankercellen vernietigen.” 

Zover is het overigens nog niet. De motortjes kunnen prima blijven draaien, maar lading vervoeren kunnen ze nog niet. Toch, het begin is er en is veelbelovend.

Bijzonder weetje

Bijzonder weetje: Ben Feringa mag de Nobelprijs ontvangen precies 115 jaar nadat Jacobus Henricus van ’t Hof de onderscheiding kreeg voor zijn werk met moleculen; de Nederlandse scheikundige had aangetoond dat moleculen écht bestonden. “Dat Feringa de prijs nu mag ontvangen óók voor werk met moleculen, is een hele mooie volgende stap.”

Foto: The Nobel Prize via Twitter

reacties