Ondergedompeld in de dino-wereld

Ondergedompeld in de dino-wereld

LEIDEN – De lokale, regionale en landelijke pers waren in groten getale naar Naturalis gekomen. Het gebeurt natuurlijk ook niet iedere dag dat er een bijna compleet T.rex-skelet in Nederland te zien is. En ze was er hoor. Trix vervulde iedere aanwezige met ontzag.

Bewegende dino’s

Vanaf zaterdag is ze voor het publiek te zien, maar de pers kreeg alsvast een sneak preview. Niet alleen van het enorme skelet, maar ook de tentoonstelling om haar heen is meer dan de moeite waard, met bewegende dinosaurussen in verschillende situaties, fossielen van tanden en botten, een Dino-Doe-zaal en het lab waar momenteel de botten geprepareerd worden van het onlangs gevonden triceratops-gezin. Alsof je werd ondergedompeld in de dino-wereld van 65 miljoen jaar geleden.

Eén keer in de twintig jaar

Voorafgaand aan de onthulling, vertelde Naturalisdirecteur Edwin van Huis hoe blij hij met Trix is. “Vier jaar geleden zei ik: ‘Ik wil een T.rex.’ Ik denk dat het voor een natuurhistorisch museum belangrijk is om een topstuk in je collectie te hebben waar je je verhaal aan kunt ophangen. Maar een T.rex krijg je niet zomaar. Een goed skelet vind je één keer in de twintig jaar. Er zijn er twaalf in de wereld, waarvan er maar drie een beetje compleet zijn. We hebben zo’n mazzel gehad dat we de allermooiste hebben gevonden!”

3D-prints

Anne Schulp, paleontoloog en Trix-opgraver van het eerste uur: “Trix is vrij snel na haar dood toegedekt met zand, waardoor de botten niet vervormd zijn. We missen het puntje van haar staart, haar linkerbeen en haar klauwen.

“We hebben 80% van de botten teruggevonden. We hebben Trix compleet gemaakt door een gespiegelde 3D-print te maken van haar rechterbeen, en 3D-prints te maken van de klauwen van een Amerikaans skelet dat even groot is.”

Verder hebben we haar botten helemaal uitgewrogen; we weten nu dat ze botbreuken heeft gehad, vaak gebeten is in haar leven, hoe oud ze ongeveer was toen ze stierf… We hebben haar heel goed leren kennen.”

Freek Vonk, TV-bioloog en verbonden aan Naturalis, deelt het enthousiasme van Schulp. “Toen ik haar voor het eerst zag, kreeg ik kippenvel. Dan besef je dat wij mensen niets anders voor haar zouden zijn dan een bitterbal. Trix voedt onze nieuwsgierigheid naar hoe de aarde is geworden tot wat het nu is. Voor Naturalis is dit skelet zo bijzonder, vergelijk het met de Nachtwacht of de Mona Lisa.”

Foto’s: J2TV / Guido Marsman

reacties