Ondernemers zorgen voor elkaars boterham

Ondernemers zorgen voor elkaars boterham

LEIDEN – Ondernemers die elkaar doorbetalen als iemand ziek is. Het gebeurt al langer door zogenoemde Broodfondsen. In heel Nederland zijn dit soort alternatieve verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid actief én een succes. Nu krijgt ook de Leidse regio er een broodfonds bij.

Het broodfonds is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. De broodfondsen bestaan nu elf jaar. Met landelijk al 231 groepen waar meer dan 10.000 ondernemers aan meedoen. Regio Leiden krijgt er dus nu ook een bij, na een speciale informatieavond op 30 januari.

Financieel vangnet

Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het broodfonds. In een broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt diegene van iedereen een bedrag om van te leven.

“Deze solidariteit in een nieuw jasje valt bij ondernemers in goede aarde”, legt initiatiefnemer André Jonkers van de BroodfondsMakers uit. “Omdat het kleinschalig en overzichtelijk is, weten de mensen in een broodfonds precies wat er met hun geld gebeurt. En dankzij het onderlinge vertrouwen blijft het een betaalbare oplossing.”

Lokaal broodfonds

Ondernemers uit regio Leiden hebben het initiatief genomen tot het organiseren van deze informatiebijeenkomst. Het fonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel zzp’ers als zelfstandigen met een BV of VOF. De maximaal vijftig deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijk financiële steun.

Foto: PixaBay

reacties