Onderzoek naar basisscholen: zo scoort de Leidse regio op de eindtoets

Onderzoek naar basisscholen: zo scoort de Leidse regio op de eindtoets

REGIO – Volgens een onderzoek van RTL Nieuws scoren basisscholen op het platteland beter op de groep 8-eindtoets dan scholen in steden. Die conclusie gaat voor de Leidse regio maar gedeeltelijk op.

Gekeken naar scores eindtoets

RTL Nieuws dook in de cijfers van de eindtoets die leerlingen maken in groep 8. De onderzoeksredactie keek naar de afgelopen drie jaar en naar de achtergrond van leerlingen. Na vergelijkend onderzoek kregen de scholen een rapportcijfer. Landelijk kwam dat rapportcijfer op een gemiddelde van een 7 uit. Opvallend was dat scholen in steden of in verstedelijkte gebieden het iets slechter deden dan basisscholen op het platteland. Daarnaast halen islamitische en gereformeerde basisscholen al jaren een iets hogere score dan dan katholieke, protestantse en openbare scholen. Antroposofische scholen doen het het minst lekker in Nederland.

Scores in de Leidse regio

Laten we eens even kijken hoe het zit met de hoogste en de laagste scores in de Leidse regio. Opvallend is dat de conclusies van het RTL Nieuws niet helemaal opgaan voor Leiden en omstreken. In Leiden doet de De Zwaluw het méér dan bovengemiddeld goed; RTL Nieuws gaf de school een 8. Basisschool Joppensz daarentegen moet het met een 5,7 doen.

’t Bolwerk in Leiderdorp scoort uitstekend met een 7,8, maar de Leiderdorpse Gomarusschool moet er hard aan trekken met z’n 5,6. In Zoeterwoude doet De Corbulo het prima met een 7,3. Klaverweide doet het wat minder; een 6,2. Nutsbasisschool Voorschoten zit er warmpjes bij; zij kreeg een mooie 8 van RTL Nieuws. Het Kompas kreeg een 6,4. De Hofdyckschool in Oegstgeest doet het goed met z’n 7,9. De basisschool in Oegstgeest die het minst scoorde was De Lichtwijzer, maar met 6,3 nog steeds voldoende.

Kijk hier voor de volledige onderzoeksresultaten.

Foto: Wikipedia

reacties