Onno en Liliane zingen Kees Torn: muzikale woordkunst

Onno en Liliane zingen Kees Torn: muzikale woordkunst

LEIDEN – Vrijdagavond ging de voorstelling ‘Verschil moet er zijn’ van Onno Innemee en Liliane de Graaf in première in de Leidse Schouwburg. Omlijst met lekker harde humor gaven ze het repertoire van cabaretier Kees Torn het podium dat het verdient.

Tour gestaakt

Hoewel er vrijdagavond twee artiesten en een pianist op het podium stonden, was de hoofdrol weggelegd voor Kees Torn. Innemee en Torn maakten vorig jaar nog de bejubelde voorstelling ‘Eraf met dat dak’. Net voor de reprise van start ging, werd de reeks gestaakt wegens privéomstandigheden. Innemee vond een alternatieve manier om de tour alsnog af te maken, met Kees Torn een ‘beetje’ op toneel: een voorstelling waarin de grappigste en mooiste liedjes van Kees Torn centraal staan, met Liliane de Graaf als zijn aangever en sidekick.

Harde grappen

Doorgewinterd podiumdier Onno en onontdekt muzikaal talent Liliane zijn een heerlijk duo om naar te kijken en te luisteren. Ze kennen elkaar al lang, heel lang, en dat is te merken aan hun onderlinge chemie. Ze durven harde, bijna onaardige grappen tegen elkaar te maken die zonder enige gêne uit hun monden rollen. De Leidse Schouwburg was vrijdagavond goed gevuld, en vooral met Leidenaren die Onno en Liliane allemaal goed kennen. Mede daarom vielen de grappen méér dan goed en klonk er regelmatig een buldermoment in de zaal.

Tekstbehandeling

Onno Innmee is geen zanger, maar het is zuiver en wat hij zangtechnisch mist, lost hij op met zijn sublieme tekstbehandeling. Hij zingt geen liedje, nee, hij vertelt een verhaal waardoor de zaal aan zijn lippen hangt. Af en toe doet hij een klein stukje ouderwets Onno: de verhandeling over hoe je kat medicijnen toe te dienen, laat menigeen onder de stoelen rollen van het lachen. Liliane heeft, mede dankzij haar musicalopleiding, eveneens een sterke interpretatie. Gecombineerd met haar sprankelende stem blijf je er méér van willen. Pianist Rik Paul biedt een vloeiende, strakke begeleiding op zijn piano.

Half-autobiografisch

Onno en Liliane spelen een beetje zichzelf, en een beetje niet. Ze leren elkaar kennen op Tinder; dat wordt geen succes met de vriendschap die daaruit voorkomt, wel. Het Tinderverhaal is niet waar, maar veel van wat ze de zaal vertellen is wèl waar. Die half-autobiografische insteek maakt het extra boeiend om naar te kijken wanneer je de twee kent. Het verhaal vlecht de liedjes van Torn aan elkaar, als een lopend en logisch geheel.

De grote, niet aanwezige, vierde

Het enorme schrijfmeesterschap van Kees Torn wordt meer dan recht gedaan in nummers als ‘Moeder belt’, ‘Dit lijf’ en ‘Ik wou dat ‘ie hard was’. De gepolijste liedjes, die af en toe meerstemmig worden gezongen, zitten extreem knap in elkaar en wanneer de twist komt – er komt altijd een twist- klinkt er gegniffel en genietend gezoem in de zaal. Kees Torn is in de voorstelling de grote, niet aanwezige, vierde op het podium.

Kwetsbaarheid en vertrouwen

Het mooie aan een cabaretduo dat elkaar al eeuwen kent, is dat ze fouten durven te maken omdat ze weten dat de ander hen op zal vangen. Er gaat best wel iets mis tijdens de première. Maar op één of andere manier geeft het niet, want de ander vangt de verspreking zó behendig op dat het gescript lijkt. Als Onno in het eerste couplet van een liedje echt een dikke slip of the tongue begaat, vraagt hij de pianist gewoon  even opnieuw te beginnen. Liliane springt daar vrolijk op in met een paar ad remme opmerkingen, tot grote hilariteit van de zaal. Het vergt lef om je zo kwetsbaar op te stellen, en een groot vertrouwen in je tegenspeler.

Avondje zorgeloos genieten

Misschien is dat ook wel de grote kracht van ‘Verschil moet er zijn’. Of het zou werken in de rest van Nederland tijdens een grote tour, kan niemand met zekerheid zeggen. Maar de intimiteit, de kwetsbaarheid, de ogenschijnlijke ontspannen sfeer van de voorstelling en het talent van de artiesten zorgt voor een avondje zorgeloos genieten. Vooral wanneer je hen kent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s: J2TV

reacties