Onrust om RVS in zwembaden, maar Leidse regio heeft zaken goed op orde

Onrust om RVS in zwembaden, maar Leidse regio heeft zaken goed op orde

REGIO – Het overgrote deel van de overdekte zwembaden in Nederland voldoen niet aan het Bouwbesluit. Dit lijkt in de Leidse regio niet het geval, want De Zijl, het Vijf Meibad en Het Wedde worden goed onderhouden, zo zeggen beide gemeenten in een reactie.

Chloordamp gevaarlijk voor RVS

Zwembaden zijn wettelijk verplicht om aan te kunnen tonen dat er in hun gebouwen geen roestvrij staal zit op plekken waar dat gevaarlijke situaties op zou kunnen leveren. Sommige soorten roestvrij staal kunnen namelijk door chloordamp worden aangetast en daardoor breken. Maar liefst 80% van de Nederlandse zwembaden kan niet aantonen of er roestvrij staal in hun gebouw verwerkt zit en waar precies. Vorig jaar kwam er voor overdekte zwembaden een wettelijke verplichting om dit aan te kunnen tonen.

‘Zeer teleurstellend’

80% van de onderzochte binnenbaden voldoet niet aan deze eis; de 329 zwembaden die niet reageerden op het verzoek van de overheid nog niet eens meegeteld. In een brief aan de Tweede Kamer noemt Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken de uitkomsten van het onderzoek ‘zeer teleurstellend’.

Reacties gemeenten

Voor onveilige situaties in het Vijf Meibad en zwembad De Zijl hoef je niet zo bang te zijn. Gemeente Leiden heeft haar zaken op orde, zo zegt een woordvoerder van de gemeente:

“De gemeente voert verschillende inspecties uit in de zwembaden en de overige sportaccommodaties. Zo’n inspectie doen we ook op het genoemde risico op doorroesten als gevolg van gebruik van bepaalde RVS-onderdelen. Deze zijn inmiddels vervangen door toegestane materialen en in een aantal gevallen zijn hangende installaties verwijderd. Als tijdens een inspectie een risico wordt gesignaleerd, of nog niet of niet meer voldaan wordt aan de normen, bijvoorbeeld door slijtage, worden deze zaken of verwijderd of vervangen.”

Gemeente Voorschoten zegt bezig te zijn met onderzoek en reparatie.

“De inventarisatie naar de aanwezigheid van RVS-materialen in het zwembad Het Wedde is uitgevoerd, dit op grond van nieuwe wettelijke verplichtingen. De acties die uit de inventarisatie volgden, zijn direct opgenomen in een plan van aanpak en inmiddels in uitvoering dan wel in planning. Daarmee voldoet de gemeente Voorschoten en Sportfondsen aan de aangescherpte eisen. De landelijke overkoepelende organisatie van Sportfondsen en de gemeente houden toezicht op de uitvoering van de maatregelen.”

Foto: Pixabay

reacties