Ontdek ‘De gave van Boerhaave’ tijdens Open Monumentendag Special

Ontdek ‘De gave van Boerhaave’ tijdens Open Monumentendag Special

REGIO – Het duurt natuurlijk nog even voord het Open Monumentendag is. Maar voor iedereen die niet kan wachten, kun je tijdens de Open Monumentendag Special op zondag 10 juni ‘De gave van Boerhaave’ ontdekken.

Zeven plekken in de regio

In Voorhout, Oegstgeest en Leiden wordt het Boerhaavejaar gevierd; dat is meteen de kapstok voor deze Special. Zeven plekken in Voorhout, Oegstgeest en Leiden die een een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van Boerhaave, openen op 10 juni hun deuren. Zoals je wellicht allang weet was Herman Boerhaave arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker, en één van de beroemdste Nederlanders uit de achttiende eeuw, dankzij zijn uitvinding van de scherpe microscoop. Tijdens de Open Monumentendag Special ‘De gave van Boerhaave’ kan het publiek ontdekken hoe het komt dat de uitzonderlijk begaafde wetenschapper zoveel mensen wist te inspireren.

Route van Boerhaave

Het verhaal van Herman Boerhaave begint bij zijn geboortehuis in Voorhout, waar hij precies 350 jaar geleden als zoon van een arme predikant werd geboren.  Het publiek kan op zondag 10 juni zijn geboortehuis in Voorhout bezoeken en de naastgelegen kerk waarin hij werd gedoopt, om vervolgens via zijn buitenverblijf landgoed Oud-Poelgeest in Oegstgeest naar verschillende plekken in Leiden te worden geleid: de Hortus botanicus waarvan hij lange tijd directeur was, zijn voormalig woonhuis aan het Rapenburg, het Rijksmuseum Boerhaave en ten slotte zijn grafmonument in de Pieterskerk.

Geneesheer in Europa

Leiden is de stad waar de jonge predikantszoon zich tot een veelzijdige wetenschapper ontwikkelde. Aan de Universiteit Leiden werd Boerhaave hoogleraar botanie, geneeskunde én scheikunde. Boerhaave was zo populair dat men zelfs vanuit China en Rusland naar de sleutelstad reisde om colleges van hem te volgen. Brieven met de simpele adressering ‘Aan de heer Boerhaave, geneesheer in Europa’ kwamen naar verluid zonder problemen op het juiste adres aan.

Ins en outs

Op de diverse locaties die een sleutelrol speelden in het leven van Herman Boerhaave staan op zondag 10 juni gidsen klaar om het publiek allerlei ins en outs over het betreffende pand én “het orakel” Boerhaave te vertellen. Ook wordt op verschillende plekken kunst tentoongesteld die verband houdt met één van Boerhaaves specialismen: botanie. Boerhaave zal zelfs in levenden lijve te ontmoeten zijn.

Reserveren voor de Special is niet nodig; iedereen kan De gave van Boerhaave op zondag 10 juni bezoeken. Meer informatie kun je hier vinden.

Foto: PR Open Monumentedag

reacties