Ontdek de Pronkstuk-microscoop bij Rijksmuseum Boerhaave

Ontdek de Pronkstuk-microscoop bij Rijksmuseum Boerhaave

LEIDEN- Rijksmuseum Boerhaave is maar wat trots dat ‘hun’ microscoop meedingt naar de titel ‘Het Pronkstuk van Nederland’. Daarom kun je vrijdag in het museum alles over de microscoop te weten komen èn meteen even stemmen op de uitvinding Antoni van Leeuwenhoek.

Een wereld van bacteriën

De microscoop van Antoni van Leeuwenhoek is finalist in het Pronkstuk van Nederland. Het eenvoudige ontwerp geldt als één van de belangrijkste Nederlandse uitvindingen. Met zijn microscoop ontdekte van Leeuwenhoek in 1673 een compleet nieuwe wereld en zag als eerste bacteriën. Voor zover bekend zijn er elf van deze microscopen bewaard gebleven en Rijksmuseum Boerhaave heeft maar liefst vier van deze zeldzame stukken in de collectie.

Stembureau

Benieuwd naar de uitvinding van Van Leeuwenhoek? Kom dan aanstaande vrijdag naar Boerhaave. Het Leidse museum heeft voor de gelegenheid allerlei activiteiten rondom de microscoop uit de grond gestampt èn fungeert als stemlokaal.  in Leiden dient voor één middag als stembureau.

Programma

Burgemeester Henri Lenferink opent de microscoop-middag om 14.00 uur en museumdirecteur Dirk van Delft en de conservatoren vertellen aansluitend over het genie Antoni van Leeuwenhoek en de uitzonderlijkheid van zijn uitvinding. Ontdek wat Van Leeuwenhoek zag en kijk zelf door zijn microscoop. Als je overtuigd bent, kun je meteen even stemmen op je smartphone en dan de rest van het geheel vernieuwde museum bekijken.

Liveshow op vrijdag

Dinsdagavond werd de microscoop van Antoni van leeuwenhoek verzekerd van een finaleplaats in de categorie ‘Ontwerp’. Vrijdagavond maakt Jort Kelder tijdens de liveshow ‘het Pronkstuk van Nederland’ op NPO 2 de winnaar bekend.

Kijkje in het nieuwe Boerhaave

Wat er naast de microscoop nog meer te zien is inBoerhaave? Een heleboel! Leiden.TV nam een tijdje geleden een kijkje in het vernieuwde museum.

Foto: Rijksmuseum Boerhaave

reacties