Featured Video Play Icon

[VIDEO] Ontsnappen uit het Rijksmuseum van Oudheden

LEIDEN – Dat een museum probeert om bezoekers zo lang mogelijk binnen te houden is een gegeven, maar dat het ze bij Oudheden zelfs moeilijk wordt gemaakt om te vertrekken is bijzonder. Het rijksmuseum heeft een eigen escaperoom ingericht.

Marc van Hasselt van Novitas Heritage: Het is een mooie kans voor mensen om wat te ervaren van archeologie, van museale objecten, in een andere context.”

Actief kijken naar museumstukken

Het Utrechtste bedrijf Novitas Heritage ontwikkelde de bijzondere kamer. De ondernemers willen erfgoed op een interactieve en speelse manier weer onder de mensen krijgen.

De nieuwe attractie van het museum nodigt de deelnemers uit om nog beter op te letten tijdens een rondje langs de historische stukken. Van Hasselt: “We hebben een verhaal gemaakt waarbij je wordt uitgedaagd eens goed te kijken naar zo’n object. En vervolgens een puzzel op te lossen die daarmee te maken heeft.”

De escaperoom is niet de eerste in Leiden. Eerder al opende een ontsnappingskamer in de Meelfabriek en ook de Pieterskerk heeft een populaire puzzelkamer geopend. Het grote verschil met deze kamer in het RMO is dat het hier niet direct gaat om het ontsnappen, maar om het ontrafelen van het mysterie. Om de sfeer zo echt mogelijk te maken liggen er echte museumstukken in.

Overigens is de escaperoom maar tijdelijk te gast in het museum aan het Rapenburg. Het is een pop-up concept dat zo kan verhuizen naar een andere locatie.

reacties