Op wie stemmen de lijsttrekkers zelf eigenlijk?

Op wie stemmen de lijsttrekkers zelf eigenlijk?

LEIDEN – Niet alleen de burgers van Leiden gaan naar de stembus, ook de lijsttrekkers van de politieke partijen maken gebruik van hun stemrecht. Maar de grote vraag is: op wie stemmen de nummers 1 van de kieslijst eigenlijk?

‘Op jezelf stemmen is not-done’

Voor de één is de keuze heel makkelijk, voor de andere lijsttrekker is het juist weer heel moeilijk. “Er staan zoveel goede mensen op de lijst,” verzekerde één van de aanvoerders ons. Bij het CDA was de keuze op wie níét te stemmen nog het makkelijkst. “Mijn vader heeft me altijd gezegd dat je als lijsttrekker niet op jezelf moet stemmen,” vertelt Joost Bleijie. “Vroeger was het gebruikelijk dat de lijsttrekker stemde op de hoogste vrouw. Dit keer stemde ik op iemand die tijdens de campagne het vuur uit zijn sloffen heeft gerend.”

Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren heeft weloverwogen toch op zichzelf gestemd. “Natuurlijk, ik wil gewoon heel graag in de gemeenteraad,” verklaart ze tegenover Leiden.TV. Ook Pieter Krol van de ChristenUnie kon het niet laten: “Ik sta niet voor niets bovenaan.” Walter van Peijpe, lijsttrekker van GroenLinks, houdt de kaarten wat dichter op de borst. Van Peijpe geeft toe op zijn eigen partij gestemd te hebben, maar wil niet zeggen op wie.

Voorkeur voor vrouwen

Ook Maarten Kersten van Partij Sleutelstad heeft zijn stem uitgebracht. Hij heeft niet het bolletje voor zijn eigen naam rood gekleurd, maar die van de nummer 3. Daar vinden we de hoogst genoteerde vrouw op hun lijst: Lieuwke Güler.

SP’er Antoine Theeuwen heeft ook gestemd. Zijn keuze kunnen we uitleggen als een bedankje aan het adres van Roos van Gelderen. De huidig SP-wethouder voor Jeugd, Zorg en Gezin is als nummer 30 de lijstduwer voor de partij.

Geheimen in de coalitie

Opmerkelijk is dat bij de andere huidige coalitiepartijen er wat geheimzinnig wordt gedaan over het stemgedrag van de lijsttrekkers. Misschien is dat omdat deze aanvoerders op dit moment ook nog een post als wethouder bekleden. Marleen Damen van de PvdA wil wel kwijt dat ze op haar eigen partij heeft gestemd, maar vindt het “te privé” om te zeggen op wie precies.

Ook bij de VVD wordt het stemgeheim in acht genomen. “Maar er is VVD gestemd,” wordt ons verzekerd. Van D66-voorman Paul Dirkse krijgen we helaas helemaal geen hoogte, al hebben we het vermoeden dat ook hij de stem binnen de partij heeft gehouden.

Foto: Archief J2TV

reacties