Op zoek naar Schans Lammen: hutspot eten waar de hutspot gevonden is

Op zoek naar Schans Lammen: hutspot eten waar de hutspot gevonden is

LEIDEN – De zoektocht naar Schans Lammen kan beginnen.. Misschien eten we volgend jaar wel hutspot waar de hutspot ook echt gevonden is.

Exacte locatie

Stichting Strandwal begon half augustus de crowdfundingcampagne ‘Waar vonden we de hutspot?’, om de geld bijeenbrengen voor archeologisch onderzoek naar de exacte locatie van de Leidse Lammenschans, waar Cornelis Joppenszoon tijdens het ontzet van Leiden in 1574 de beroemde ketel met hutspot vond.

Symbool van overwinning

Na maanden van honger en ziekte was daar in de vroege morgen van 3 oktober 1574 eindelijk de bevrijding, waardoor de ketel hutspot een belangrijk symbool voor de overwinning werd. Maar waar de Schans Lammen precies stond, is gek genoeg niet bekend en er is ook nog nooit serieus onderzoek gedaan naar de vindplaats van de historische Lammenschans.

Crowdfunding

Als het moet gebeuren, dan wel nu. Want door de aanleg van de Rijnlandroute, die waarschijnlijk precies over het onderzoeksterrein loopt, is onderzoek na die tijd uitgesloten. De Leidse ondernemer Sjaak van de Geijn heeft daarom partners gezocht, waaronder archeologisch bureau RAAP, en het initiatief genomen voor een crowdfundingcampagne om budget voor een archeologisch onderzoek bijeen te krijgen.

Historische en moderne kaarten

De actie liep half oktober af en even was het spannend of Sjaak het streefbedrag wel zou gaan halen. Maar Project Rijnlandroute sprong in het gat en doneerde de resterende 5000 euro. De eerste stap is het bureauonderzoek door RAAP. Historische en moderne kaarten die beschikbaar zijn, worden over elkaar gelegd om mogelijke zoeklocaties zo precies mogelijk te bepalen.

 

Foto: Stichting Strandwal via Facebook

reacties