Open Imkerijdagen in de Hortus: benieuwd naar bijen

Open Imkerijdagen in de Hortus: benieuwd naar bijen

LEIDEN – Bijen zijn belangrijk voor een groot deel van onze voedselvoorziening. Hoe belangrijk precies? Daar zijn de Open Imkerijdagen nou voor.

Meegluren

Tijdens de landelijke Open Imkerijdagen kun je over de schouder van een imker meegluren. Je kunt ontdekken wat een imker precies doet, hoe je imker wordt, hoe honing wordt gemaakt, hoe de verhoudingen liggen in de bijenkast, waarom bijen belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening, hoe je je tuin bijvriendelijk kunt maken… Welke vraag je ook hebt over bijen, je kunt ‘m stellen.

Fred Weber, imker in de Hortus: “Het is practige natuur, het zijn hele slimme beestjes, met name honingbijen die leven in een volk en dat volk is ook weer een organisme op zichzelf. Daar is nog heel veel in te ontdekken en dat is gewoon prachtig om te zien wat die beesten allemaal kunnen. En via die beesten kom je ook weer bij de planten terecht.”

Bijenwas

Tijdens deze achtste Open Imkerijdag kun je de bijenkasten en bijbehorende imkers aan het werk zien achter het Tuinhuisje.  Ook gaf Hortusimker Fred Weber een familierondleiding, waarin de bezoekers op zoek gingen naar bijen. De Hortus zet dit jaar de bijenwas in het spreekwoordelijke zonnetje: wat is het, hoe maken bijen dat goedje en wat kun je ermee doen? Eén toepassing is de verftechniek batik, waarin workshops gegeven worden.

Ineens benieuwd naar bijen? Zondag is het ook nog Open Imkerijdag.

Foto’s: J2TV / Guido Marsman

reacties