Open Monumentendagen: mensen zoals jij en ik

Open Monumentendagen: mensen zoals jij en ik

REGIO – Dit weekend ben je van harte welkom in de vele monumentale panden die de Leidse regio rijk is. Waar ga jij tijdens de Open Monumentendagen je geschiedeniskennis oppoetsen?

Boeren, burgers en buitenlui

Het thema dit jaar is ‘Boeren, burgers en buitenlui”: van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. De nadruk ligt hiermee dit jaar sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

Inspirerende overkluisde gracht

Wat zijn de must-sees dit jaar? Neem de boerderij Ora et Labora aan de Vlietweg, buitenverblijf Huize Rhijnhof en de Morspoort. Een tip die al enige tijd rondzoemt, is de Donkere Gracht. Deze overkluisde gracht inspireerde de Leidse auteur Jeroen Windmeijer tot het schrijven van zijn tweede boek Het Paulus Labyrint.

Fietskaart

Er zijn tientallen monumenten te bezoeken in Leiden en omgeving, dus je kunt voor jezelf een verlanglijstje maken. Maar hoe verplaats je jezelf nou een beetje handig dwars door de stad en het groen eromheen? Met de fiets! In nauwe samenwerking met de omliggende gemeenten Leiderdorp, Zoeterwoude, Oegstgeest, Warmond en Kaag en Braassem is speciaal voor dit jaar een fietskaart gemaakt waarmee prachtige fietsroutes langs opengestelde monumenten kunnen worden uitgestippeld.

Zingen en speuren

De Open Monumentendagen bieden meer dan alleen het bezichtigen van zelden opengestelde panden. In de monumenten treedt een keur aan Leidse koren op. Ook zijn er kleine tentoonstellingen en kunnen de kinderen zich vermaken met de speurtocht in de KidsGids of met de activiteiten op de Burcht.

Programmaboekje

Alle informatie over de opengestelde monumenten en het volledige programma staan in het programmaboekje. Het boekje is vanaf begin september op diverse locaties in Leiden en de regio gratis af te halen. Daarnaast staat alle info op de website van de organisatie, daar is het boekje ook te downloaden. De Kidsgids wordt in september verspreid via Leidse basisscholen en is tijdens de Open Monumentendagen verkrijgbaar bij de centrale informatiebalie op het Stadshuis.

Foto: Erik Zachte via Wikipedia

reacties