Featured Video Play Icon

Openluchtmuseum De Lakenhal: De Stijl in jong jasje

LEIDEN – Volgende week vrijdag opent het Openluchtmuseum De Lakenhal haar spreekwoordelijke deuren op het Pieterskerkhof. Hedendaagse kunstenaars geven in enorme wandschilderingen een eigentijdse invulling aan De Stijl.

Één groot openluchtmuseum

Museum De Lakenhal is momenteel dicht voor verbouwing, maar een museum hoeft niet altijd per se een dak te hebben natuurlijk. Openluchtmuseum De Lakenhal maakt deel uit van ‘Mondriaan to Dutch design’, de landelijke viering van de 100e verjaardag van De Stijl, de kunststroming die in Leiden begon met het tijdschrift van Theo van Doesburg. Ook Beelden in Leiden op de Hooglandse Kerkgracht heeft deze editie De Stijl als thema, en zo wordt Leiden één groot openluchtmuseum boordevol kunst.

Deel van een groter kunstwerk

Het Openluchtmuseum De Lakenhal bestaat uit tien wanden die door kunstenaars vanuit de hele wereld worden beschilderd. Een schilderij van Piet Mondriaan, ‘Compositie in lijn, tweede staat’, dient als plattegrond voor de wanden. Zo maakt de schildering deel uit van een groter kunstwerk. Het idee komt van ontwerpers Iemke van Dijk en Guido Winkler. Zij legden hun plan voor aan De Lakenhal en zo ontstond de bijzondere samenwerking.

Iemke van Dijk: “Wandschilderingen is typisch iets dat gedaan wordt door kunstenaars die De Stijl als basis hebben. Het is vaak iets dat door anderen uitgevoerd kan worden, dus het gaat echt om het ontwerp, zoals Van Doesburg dat belangrijk vond. Dus in een situatie met internationale kunstenaars, zoals nu, wordt het werk door anderen gemaakt.”

Openluchtmuseum De Lakenhal is tot eind augustus te zien op het Pieterskerkhof.

 

 

 

reacties