Oud-Minervaan Van der Steur treedt af

Oud-Minervaan Van der Steur treedt af

LEIDEN – Ard van der Steur treedt af als minister van Veiligheid en Justitie. Het oud-lid van studentenvereniging Minerva biedt de Majesteit zijn ontslag aan na nieuwe onthullingen rondom de beruchte Teevendeal.

Omstreden afspraak

Deze omstreden afspraak kostte ook Van der Steurs voorganger Opstelten en diens staatssecretaris Teeven de politieke kop. Uit onderzoek van EenVandaag-journalist Bas Haan blijkt dat Van der Steur als kamerlid betrokken was bij het achterhouden van informatie voor de Kamer. Het niet, of onjuist, informeren van de Tweede Kamer is een doodzonde in de politiek.

Het was niet de eerste keer dat Van der Steur als minister ter verantwoording werd geroepen. Zijn korte ministerschap, hij werd op 20 maart 2015 beëdigd, kenmerkte zich door aanvaringen met de Kamer.

Tijdens zijn studententijd aan de Universiteit Leiden raakte de gewezen minister ook al eens in opspraak. Als tweedejaars rechtenstudent ontvreemdde de latere baas van Justitie ooit Joris, de beschermheilige van het Groningse studentencorps Vindicat.

Stef Blok

VVD’er Stef Blok volgt Van der Steur nu op als minister van Veiligheid en Justitie. Blok had deze functie eerder ook al ad-interim na het opstappen van Ivo Opstelten. Blok blijft ook minister van Wonen en Rijksdienst.

Foto: Rijksoverheid

reacties