Featured Video Play Icon

Oud-renner Gerben Karstens nog steeds into Tour

LEIDEN – Gerben Karstens mag dan geen prof-wielrenner meer zijn, de Tour de France laat zijn hart nog steeds sneller kloppen. De ‘Leidse notariszoon’ won in de jaren ’60 en ’70 maar liefst zes etappes.

Notariszoon

Gerben Karstens werd geboren in Voorburg, groeide op in Leiderdorp en verhuisde naar Leiden toen zijn vader daar een baan als notaris kreeg. Inmiddels woont hij al zo’n 50 jaar in het zuiden des lands. Heerlijk rustig en het fiets zo lekker in de bossen daar.

De oud-wielrenner bewaart mooie herinneringen aan zijn tijd als topsporter. Naast de zes etappezeges won hij onder andere ook veertien etappes in de Ronde van Spanje en één in de Ronde van Italië. “Eigenlijk twee, maar die ene is van me afgepakt”, vertelt hij daarover. “Ik werd gediskwalificeerd vanwege een handgemeen in Strasbourg. Maar eigenlijk heb ik dus twee etappes van de Giro gewonnen.”

Het doet overigens niet erg af aan zijn indrukwekkende CV, waarop ook een gouden medaille prijkt, die hij won tijdens de Olympische Spelen van 1964 op het onderdeel 100 kilometer ploegentijdrit. In 2000 werd hij uitgeroepen tot Sportman van de Eeuw van de stad Leiden.

De Clown

Uiteraard volgt Karstens de Tour de France, die momenteel plaatsvindt, intensief. Elke avond gaat hij zitten voor de samenvatting. Hij zegt erg te genieten van de Tour dit jaar. Natuurlijk denkt hij regelmatig terug aan ‘zijn’ Tours. Karstens had vele bijnamen tijdens zijn gloriejaren: de Karst, Le Karst, de Leidse notariszoon en vooral de Clown. Deze laatste had hij vooral te danken aan zijn truc te verdwijnen tijdens de rit en later weer achteraan in het peloton op te duiken, waardoor de verslaggevers menigmaal het spoor bijster waren.

Geraniums

Met zijn 74 levensjaren zou Karstens best achter de geraniums mógen zitten, maar hij is nog even fit als vroeger. Hij golft op hoog niveau, fietst de zomer en winter door en zeilt met hetzelfde gemak de wereld rond: hij is net thuis van een zes weken durende zeereis.

reacties