OV-staking uitgesteld tot woensdag: meer onderhandeltijd

OV-staking uitgesteld tot woensdag: meer onderhandeltijd

REGIO – De grote staking voor onbepaalde tijd in het streekvervoer is twee dagen uitgesteld. Met deze extra tijd hopen de nieuwe bemiddelaars de vervoersbedrijven naar een oplossing te bewegen.

Landelijk plat

Eerder werd aangekondigd dat er vanaf maandag voor onbepaalde tijd gestaakt zou gaan worden. De vakbonden lieten donderdag weten dat er mogelijk beweging zit in de onderhandelingen over een nieuwe CAO.

Door de dreigende staking, waardoor het streekvervoer in het hele land nagenoeg volledig plat zou komen te liggen tot er overeenstemming zou worden bereikt, krabden de vervoersbedrijven zich toch eens achter de oren. Zoveel stakingsdruk bleek een opening te zijn voor nieuwe gesprekken.

Estafette-staken

De afgelopen maanden werd er regelmatig gestaakt, in estafettevorm waarbij steeds in een andere regio in het land het werk werd neergelegd. Nu dreigt er dus voor het eerst in deze CAO-onderhandelingen een algehele staking.

Eisen

Buschauffeurs eisen onder meer een regelmatige plaspauze en een loonsverhoging van 3,5%. Volgens de werkgevers wordt al het nodige gedaan om de werkdruk aan te pakken, maar een betaalde plaspauze elke 150 minuten zou volgens de vervoersbedrijven onbetaalbaar zijn. Daarnaast ligt er een loonbod van 2,75% per jaar voor drie jaar. Maar daar nemen de buschauffeurs vooralsnog geen genoegen mee.

Foto: Archief PPCRN

reacties