Featured Video Play Icon

Overdracht van kunstwerk ‘Vierkant in Vierkant’

LEIDEN – Het werk van Theo van Doesburg ‘Vierkant in Vierkant’ siert vanaf nu het Morssingelplein. Zaterdagmiddag wordt het werk officieel overgedragen aan de stad Leiden.

Nooit uitgevoerd

Het kunstwerk werd in 1917 door Theo van Doesburg oorspronkelijk ontworpen als fontein voor de stad Leeuwarden, maar het werd nooit uitgevoerd. ‘Vierkant in Vierkant’ is geen onbekend beeld voor de Leidenaren: enkele jaren geleden stond er tijdelijk een maquette op het Stationsplein.

Droge variant

Een groep Leidenaren ijvert al jaren voor de plaatsing van de fontein ergens in de stad: Theo van Doesburg is volgens hen één van de grote kinderen van Leiden. Helemáál in dit De Stijl-jaar.

“Een werk van Theo van Doesburg mag niet ontbreken in deze stad”, zegt een trotse Arjen Pels Rijcken, kartrekker van ‘Vierkant in Vierkant’. “In 1989 werd de eerste motie ingediend in de raad. De stichting is opgericht in de jaren ’90. Er is dus al heel wat jaren aan getrokken.”

Hun inzet wordt nu beloond, met onthulling van de 8 meter hoge en 4,5 meter brede stapel cementen vierkanten. De enige aanpassing die is gemaakt, is het feit dat deze versie van ‘Vierkant in Vierkant’ droog blijft.

Metamorfose

Het werk staat voor het voormalige belastingkantoor. Het werk wordt nu voor twee of drie jaar geplaatst. Daarna wordt het weggehaald en opgeslagen, omdat het stationsgebied opnieuw ontwikkeld wordt. Als die werkzaamheden zijn afgerond, wordt het werk voor de eeuwigheid neergezet. De werk ondergaat dan zelf ook nog een laatste metamorfose.

“De bedoeling is dat ‘ie hier permanent komt te staan, en dan zullen we hem ook afwerken”, vertelt Arjen. “Nu zien je naden tussen de blokken, maar dan wordt het gestukt en wordt het één geheel.”

De overdracht en onthulling van ‘Vierkant in Vierkant’ vindt zaterdagmiddag plaats, om half vijf op het Morssingelplein. Iedere Leidenaar is van harte uitgenodigd om het kunstwerk welkom te heten in Leiden.

reacties