Overschilderen ‘gaybrapad’ blijkt ontgroening Quintus

Overschilderen ‘gaybrapad’ blijkt ontgroening Quintus

LEIDEN – Lang werd gedacht dat neo-nazi’s het regenboogzebrapad aan de Nieuwe Beestenmarkt hadden vernield. Dat blijkt nu niet het geval want studenten van Quintus blijken hier achter te zitten. Het was onderdeel van hun ontgroening, zo onthuld De Dagelijkse Standaard. Studentenvereniging Quintus heeft de leden direct geschorst.

Het bestuur van Quintus neemt in een verklaring afstand van de actie: “Met afschuw heeft Quintus kennis genomen van het feit dat de mannen die verantwoordelijk zijn voor het vernielen van het ‘gaybrapad’ vorige maand lid zijn van haar vereniging. Het bestuur van Quintus heeft hen met onmiddellijke ingang geschorst en een onderzoek ingesteld naar hun beweegredenen.”

Leden geschorst tijdens onderzoek

“De gebeurtenissen bij het ‘gaybrapad’ zijn geen activiteiten die door onze vereniging worden goedgekeurd en hebben niets te maken met onze reguliere activiteiten.” Het bestuur keurt de acties ‘ten zeerste af’ en heeft stappen ondernomen. Het door de leden vertoonde gedrag, staat lijnrecht tegenover de normen en waarden die de vereniging hanteert. Daarom zijn ze met onmiddellijke ingang geschorst.

Tijdens de ontgroening voor het dispuut Sjap Eisjedies moetsen de aspirantleden met een grap veel media-aandacht genereren. die aandacht kwam er, maar ook van Justitie. De verdachten zijn in oktober aangehouden en moetsen zich verantwoorden.

Op het onderzoek van de politie wil Quintus niet ingaan. “Gezien de ernst van het feit wachten wij de uitkomst van deze procedure af. We willen daarbij benadrukken dat het Nederlands recht altijd prevaleert boven interne sancties van onze vereniging,” staat in de verklaring. De schorsing van de studenten is voor onbepaalde tijd, maar duurt in elk geval tot de uitkomst van het ingestelde onderzoek bekend is. Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek zal de vereniging wellicht nog extra maatregelen tegen de leden nemen.

Bestuursverklaring Quintus: “Omdat wij als vereniging de acties bij het gaybrapad hoog opnemen, zullen wij onderzoek doen naar wat de mannen heeft gedreven tot deze daad. Deze grove en grensoverschrijdende actie heeft plaatsgevonden tijdens de dispuutskennismakingstijd. De informatie die wij op dit moment hebben, wijst erop dat dit een individuele actie is geweest van de daders in kwestie. Andere eventueel betrokken leden van het dispuut in kwestie worden momenteel gehoord door het bestuur. Mochten er meer leden betrokken zijn bij deze acties, dan hangt hen dezelfde sancties boven het hoofd.”

Foto: Rockcafé Lazarus

reacties