Overval en gijzeling Spreeuwenplaats in Opsporing Verzocht

Overval en gijzeling Spreeuwenplaats in Opsporing Verzocht

LEIDEN – Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedde dinsdagavond aandacht aan de woningoverval en gijzeling die begin juli plaatsvond in een woning aan de Leidse Spreeuwenplaats. De politie heeft pinbeelden vrijgegeven van de verdachten en is op zoek naar getuigen.

Gefilmd door bewakingscamera

Op 6 juli rond half twee ’s middags werd de 59-jarige bewoonster van een woning aan de Spreeuwenplaats in de Merenwijk overvallen door twee mannen. Eén van de verdachten gijzelde de vrouw, terwijl de ander gaat pinnen van haar bankrekening. De tweede verdachte wordt hierbij gefilmd door een bewakingscamera. De politie heeft de beelden vrijgegeven.

Hard naar binnen geduwd

Het slachtoffer is op de bewuste middag alleen thuis. Er wordt aangebeld en de vrouw doet open. Er staat een man in de deuropening met een heel donkere huidskleur. Hij zegt niks, ook niet wanneer de vrouw vraagt wat hij komt doen. Ze vertrouwt het niet en wil de deur sluiten, maar wordt dan hard naar binnen geduwd. Ze wordt op de grond gegooid, voelt handen om haar nek en haar gezicht wordt afgedekt. Dan hoort ze dat er een tweede man in huis is, die de trap oploopt en de hele boel overhoop haalt.

Paar honderd euro buit

De verdachten lijken op zoek naar iets maar kunnen dat, behalve een Rolex-horloge, blijkbaar niet vinden. In eenvoudig Engels eisen ze haar pas en pincode. De vrouw durft geen valse pincode op te geven omdat de overvallers met z’n tweeën zijn en er één bij haar blijft, terwijl de ander gaat pinnen. Hij wandelt door het Wijkpark en probeert met een doek voor zijn gezicht te pinnen in winkelcentrum Kopermolen, waar hij wordt gefilmd door een bewakingscamera.

Op de één of andere manier slaagt de verdachte er niet in geld op te nemen; pas bij poging twee maakt hij een paar honderd euro buit. Daarna probeert hij het nog een keer bij een automaat aan de Kooilaan, maar ook deze keer krijgt hij geen geld uit de muur.

Door keukenraam gevlucht

Ondertussen wordt het slachtoffer door de andere verdachte gegijzeld in haar eigen huis. Deze man is rond de 20 jaar, zo’n 1.65 en 1.70m lang en is sportief gebouwd. De vrouw smeekt hem of ze alsjeblieft iets mag drinken. Hij duwt haar de keuken ingeduwd en doet de deur dicht zodat ze hem niet goed zou zien. De vrouw vlucht daarop door het keukenraam naar buiten.

Getuigen gezocht

Herken je de verdachte op de bewakingsbeelden? Kun je meer vertellen over de verblijfplaats van de verdachte of heb je informatie die de politie kan helpen in dit onderzoek? De politie hoort het graag via de Opsporingstiplijn op 0800-6070. Anoniem melden kan via 0800-7000.

Kijk hieronder het item van Opsporing Verzocht terug:

Foto: Opsporing Verzocht

reacties