OZB-aanslag Issoria blijft staan: ‘Nog harder bedelen’

OZB-aanslag Issoria blijft staan: ‘Nog harder bedelen’

LEIDEN – Er staat 46.500 euro OZB open en die blijft staan. Wethouder van financiën, Marleen Damen stond donderdagavond op haar strepen in de raadsvergadering. Hospice Issoria zit ondertussen met de handen in het haar.

Uitblijven van aanslag

“Dat we ineens met die enorme aanslag zitten, heeft verschillende redenen”, zegt de voorzitter van Vrienden van Issoria, Wim de Leeuw. “Allereerst heeft het vrij lang geduurd tot die aanslag kwam. We zitten sinds 2013 in ons nieuwe pand aan de Burggravenlaan en dachten dat het uitblijven van de Onroerend Zaakbelasting-aanslag een vorm van subsidie was. We hebben er niet naar gevraagd, nee. Dat hadden we moeten doen, maar we waren er blij mee.”

Dwangbevel op de mat

Maar het was geen subsidie. Op het oude adres van Issoria, aan de Plantage, lagen de aanslagen namelijk wel op de mat, inclusief een dwangbevel over een aantal jaren. Issoria wordt nu, na de verhuizing, aangeslagen als instelling. Het hospice betaalt het tarief als eigenaar en stichting Burggravenlaan moet betalen als pandeigenaar. Bij elkaar het niet misselijke bedrag van 46.500 euro.

“We zouden geen woning zijn omdat er niet duurzaam gewoond wordt. Laat me je vertellen, als er ergens duurzaam gewoond wordt, is het Issoria. De bewoners wonen er hun leven lang”, zegt Wim met gevoel voor schurende ironie. 

Instelling, geen woonhuis

Gelukkig bestaat het bestuur van de Vrienden van Issoria voor een groot deel uit accountants, fiscalisten en andere rekenwonders. Met hun hulp werd bezwaar gemaakt bij de gemeente Leiden, maar dit bezwaar werd dus afgewezen. Verschillende partijen, SP, VVD en de D66, zouden liever zien dat er een regeling met het hospice zou worden getroffen. Wethouder Damen bleef volhouden dat ze de schuld niet wilde kwijtschelden, omdat Issoria gewoon een instelling is, en geen woonhuis.

“Ik begrijp dat wel. De gemeente moet zich ook aan de eigen regels houden”, zegt Wim. “Maar Issoria is geen bedrijf. Issoria is een stichting die draait op vrijwilligers en bestuursleden en medewerkers die zich geheel belangeloos inzetten. Dat soort initiatieven zou je moeten steunen. Ik heb meteen Ramses Braakman van hospice Xenia ingeseind dat hij z’n OZB in de gaten moet houden, zodat niet ook zij voor zo’n verrassing komen te staan.”

‘Nog harder bedelen’

En nu? “Nog harder bedelen”, zegt Wim resoluut. “We hebben altijd veel steun nodig gehad, Issoria draait op donaties. Gelukkig is er ook heel veel steun. We kiezen ervoor om een beetje herrie te maken en we hopen nog steeds dat de gemeente ons toch wil subsidiëren in de vorm van kwijtschelding van het OZB-bedrag. Want anders, tja, dan gaat de opbrengst van de volgende Slag Om Leiden linea recta de gemeentekas in. Maar het gaat niet gebeuren dat Issoria in haar voortbestaan bedreigd wordt”, aldus een strijdbare Wim de Leeuw.

Foto: Issoria

reacties