Paaskermis voor iedereen: twee prikkelarme momenten

Paaskermis voor iedereen: twee prikkelarme momenten

LEIDEN – De Paaskermis is neergestreken op de Lammermarkt. Supergezellig, maar niet voor mensen die snel overprikkeld raken door al dat geluid, de beweging en de lichten. Daarom zijn er twee ‘prikkelarme’ momenten opgenomen in het kermisprogramma.

Terug naar Lammermarkt

De Paaskermis heeft vanwege de bouwwerkzaamheden rond de parkeergarage jarenlang op de Beestenmarkt gestaan, maar is vanaf dit jaar weer terug op Cultuurplein Lammermarkt. Vrijdagmiddag gaat de kermis om twee uur open en tot en met maandag kun je er iedere dag grijpen, draaien en suikerspinnen snacken.

Overprikkeld

Kermis betekent feest, maar niet iedereen houdt van de herrie, de lichten en de heftige bewegingen. Maar iedereen die wil, moet mee kunnen doen, vindt gemeente Leiden. Daarom zijn er dit jaar in het programma twee ‘prikkelarme’ momenten opgenomen. Net zo gezellig, maar dan met minder licht en geluid en lagere snelheden in de attracties. Op die manier is het ook leuk voor inwoners die door hun aandoening of beperking niet zo goed tegen drukte kunnen of snel overprikkeld raken.

Voor de prikkelarme pret kun je op donderdag 29 maart van één tot twee uur ’s middags en zaterdag 31 maart, eveneens van één tot twee uur ’s middags, terecht op de Paaskermis.

Hersenen werken anders

Prikkelarm betekent letterlijk een verminderde hoeveelheid prikkels. Een prikkelarme omgeving is prettig voor mensen die gevoelig zijn voor een grote hoeveelheid prikkels, zoals mensen met ADHD, epilepsie of een vorm van autisme. Deze mensen kunnen namelijk overgevoelig zijn voor veel licht, geluid, beweging, kleur, gevoel, noem maar op. Dat komt omdat de verbindingen in hun hersenen ingewikkelder in elkaar zitten waardoor de verwerking van prikkels anders verloopt.

Foto: Archief J2TV

 

reacties