Parkeerbon voor foutparkeren: dat doe je toch niet?

Parkeerbon voor foutparkeren: dat doe je toch niet?

LEIDEN – Het Facebookbericht van Lilian Pot waarin zij haar frustratie uit over de vette parkeerbon die ze kreeg toen ze haar kind ophaalde bij school, heeft flink wat stof doen opwaaien. De grote kwestie is nu: regels zijn regels, òf ruimte voor de menselijke maat?

“Als een malle”

“Eerlijk waar, gemeente???” schrijft Lilian onthutst op Facebook. “Is dit hoe jullie aan je centen moeten komen?”

“Met 5 man controleren bij de uitgaande school, waarbij 1000 leerlingen tegelijkertijd worden opgehaald. Gezien de gevaarlijke weersomstandigheden nam iedere verstandige ouder die in het bezit is van een auto deze mee om z’n kind op te halen. Het was dus DRUK. Maar jullie schreven bonnen. Als een malle. Ik dacht samen met een andere moeder een plek te hebben gevonden. Joepie, ons kind wachtte al 10 min. De paal met bovenaan een bord ‘alleen voor elektrische voertuigen’ heeft zowel zij als ik gemist. Die 10 minuten je kind van school halen. Bam! 100 euro. Serieus gemeente?!? Mijn Leiden??? SCHANDALIG”, aldus Lilian.

Bloedhonden

Het bericht werd tientallen keren gedeeld en onder de foto ontstond een discussie met meer dan 500 reacties. Ze krijgt veel bijval: ” Flauw zeg. En een waarschuwing is er niet meer bij helaas”, schrijft Yvonne. “Bekeuren met wind en regen!! Die moet je inlijsten, is een unicum”, zegt Gert Jan. “De hardwerkende burger moet genadeloos aangepakt worden”, schrijft Jeremy boos. “Bloedhonden. Zielige ambtenaren”, briest Chai.

Regen, hagel, sneeuw

Maar er zijn er ook velen die vinden dat ze gewoon ergens stond waar het niet mag en dus de boete moet betalen. Regels zijn regels. “Je staat gewoon fout dus boete terecht”, schrijft Marcel. “Tja, als het niet mag, mag het niet!”, beaamt Melvin. “Bijzonder dat als je kind uit school gehaald moet worden dat dan velen denken dat de verkeersregels niet meer gelden…”, peinst Martin. “Vroeger liepen kinderen naar school”schrijft Ray. “Ook bij regen, hagel en sneeuw. En ik ben er niets slechter van geworden.”

Frustraties

CDA-raadslid Joost Bleijie is het daar niet mee eens. Ook hij laat van zich horen op Facebook en schrijft hoe treurig hij wordt van dit soort berichten. Maar Joost, dit zijn toch jouw regels?

“Natuurlijk ben ik voor handhaving van regels”, zegt Bleijie tegen Leiden.TV. “Maar ik snap de frustratie van deze mevrouw, ik maak het zelf ook mee. Saillant detail is wel dat veel regels die we graag gehandhaafd zouden zien, niet gehandhaafd worden en dat overtreders er met een waarschuwing vanaf komen.”

Menselijke maat

“In driekwart van de stad is het betaald parkeren en de ijver waarmee er gecontroleerd wordt, daar kan ik niet goed tegen”, gaat hij verder. “We praten bij de gemeente altijd over maatwerk, maar waar is de menselijke maat in dit soort situaties? Begrijp me goed, ik wil de Leidenaren echt niet aanzetten tot ongehoorzaamheid. Maar regels zijn er om excessen te voorkomen. Het regende keihard die dag, die kinderen stonden nat te worden. Dan zou er best wat coulanter omgesprongen kunnen worden met de regels. We willen toch geen stad worden waarin de wet belangrijker is dan de mensen..?”

 Mulder boetes

“Natuurlijk vindt niemand het leuk om een boete te krijgen. Maar regels zijn er niet voor niks”, stelt gemeente Leiden. “Veelal hebben regels tot doel de stad veilig en leefbaar te houden. Foutparkeerders veroorzaken veel ergernis en overlast. Dat blijkt uit de vele klachten die wij hierover krijgen. Mede daarom handhaven we ook zo goed mogelijk. Niet omdat we boetes willen uitdelen, maar juist omdat we de stad leefbaar willen houden. In dit specifieke geval is er ook sprake van zogenaamde Mulder boetes, dus de gemeente ontvangt niet de gelden. Die worden geïncasseerd door het CJIB. Dagelijks verandert de route voor de toezicht en handhaving op foutparkeren, scholen worden in deze routes meegenomen. Het aantal uitgeschreven boetes zijn iedere dag ongeveer gelijk. Gisteren week daar niet van af”, aldus de gemeente Leiden.

Foto: Lilian Pot via Facebook

reacties