Parkeergarage Lammermarkt als canvas

Parkeergarage Lammermarkt als canvas

LEIDEN – Gemeente Leiden is op zoek naar een ontwerper die de binnenkant van de parkeergarage aan de Lammermarkt wil opleuken. Het is de bedoeling dat de eerste auto begin 2017 binnen rijdt; dan moet er wel wat leuks Leids te zien zijn op de saaie muren.

Een Leids welkom

Je voelt hem al aankomen: gemeente Leiden is een zoektocht gestart naar een professionele ontwerper of kunstenaar (of beide, in ieder geval iemand met een uitzinnig leuk idee), die de zijn of haar eigen kijk op Leiden en haar geschiedenis naar een parkeergaragemuur weet te vertalen. De garage telt zeven verdiepingen naar beneden, dus met elke verdieping die je afdaalt, daal je ook verder af in de Leidse geschiedenis.

Er zijn in totaal twaalf beelden nodig waarin thema’s als Leiden museumstad, Leiden molenstad en Leiden lakenstad terugkomen. Zodat bezoekers die hun bolide onder de Lammermarkt parkeren, meteen het gevoel hebben dat ze onderdeel uitmaken van de stad. “Een Leids welkom”, noemt wethouder Laudy het.

Alvast wat ideetjes

De Leidse kunstenaar Hans Bonte hoeft niet lang na te denken: “Ik zou grote portretten schilderen van beroemde en superleuke Leidenaars!” Fotograaf Hielco Kuipers zou Leiden van weleer op de muren zetten: “Ik zou iets nostalgisch willen fotograferen, gebouwen als Het Gerecht en de Pieterskerk bijvoorbeeld. Misschien wel in zwart-wit. Ik zou voor nostalgie kiezen, juist omdat nieuwe parkeergarage zo’n strak modern gebouw is.”

Ook de Leidse dichter René Oskam zou wel weten hoe hij het verhaal van Leiden zou vertellen: “Ik heb daar al wat gedachten over gehad. Een muurgedicht in de garage zou natuurlijk perfect zijn, maar deze zou niet statisch moeten zijn. Wat ik leuk zou vinden is een muurgedicht dat onderin de garage begint en als één lange regel midden op de muur omhoog loopt naar de uitgang.

René Oskam: “Het zou leuk zijn wanneer het gedicht de geschiedenis van Leiden tot en met 2016 beschrijft. Als mensen middenin de tekst hun auto parkeren en naar boven lopen, willen ze weten wat er in op de verdiepingen onder hen staat geschreven.”

Doe gek, doe mee!

Tot 10 oktober kun je een ontwerp indienen met in ieder geval één schetsmatig uitgewerkte wandafbeelding. De jury kiest vervolgens vijf inzendingen. Vervolgens worden de vijf gelukkigen uitgenodigd worden om hun visie te pitchen, en dan wordt het spannend. Kijk voor meer informatie over de wedstrijd op de gemeentewebsite.

Foto: J2TV / Guido Marsman

 

reacties