Pathé: Die megabioscoop had er al kunnen staan

Pathé: Die megabioscoop had er al kunnen staan

LEIDEN – Pathé Nederland is blij voor de Leidenaren dat de langverwachte megabioscoop eraan komt. Maar, zo zegt de bioscoopgigant, hij had er al jaren kunnen staan.

‘Leiden heeft Pathé afgehouden’

“Leiden staat heel hoog op ons lijstje”, zei Lauge Nielsen, directeur van Pathé Nederland, eind vorig jaar tegen Leiden.TV. “Het is een interessante locatie omdat er nog geen grote bioscoop is.” Woensdag kwam het nieuws naar buiten dat er in 2019 een megabioscoop zal verrijzen aan het Stationsplein. Niet Pathé, maar Bioscopen Leiden gaat het enorme filmhuis uitbaten.

“Dat is heel fijn, voor hen”, zegt Pathé-directeur Lauge Nielsen. “En voor de Leidenaren. Maar het is wel wat vreemd dat er in de berichten staat dat de wethouder zo blij is omdat ‘Leiden zo lang gewacht’ zou hebben op een grote bioscoop. Pathé heeft jarenlang gezocht naar een geschikte locatie in Leiden en daarover is ook contact met gemeente Leiden, maar die heeft dat altijd afgehouden. Heel jammer. Maar wel goed dat een lokaal initiatief het gaat doen.” 

Monopolie op film

Nu al zijn alle bioscopen in Leiden, te weten Lido, Trianon en het Filmhuis, in handen van één bedrijf, Bioscopen Leiden. Met de komst van het nieuwe filmhuis aan de Lammermarkt én megabioscoop ‘De Geus’ aan het Stationsplein, lijkt Bioscopen Leiden definitief het monopolie op film in de stad te krijgen.

“Dat hoeft geen enkel probleem te zijn”, zegt Nielsen. “In de grote bioscoop zullen waarschijnlijk alle nieuwe commerciële films gaan draaien. In de al bestaande bioscopen zullen ze voor een ander concept kiezen, meer arthousefilms bijvoorbeeld. De zalen moeten toch gevuld. En als je voor voldoende variatie zorgt, moet dat lukken.”

Foto: OZ Architecten

 

reacties