Persoonlijke verhalen uit Leiden in oorlogstijd

Persoonlijke verhalen uit Leiden in oorlogstijd

LEIDEN – 4 mei opent burgemeester Lenferink in de Stadsgehoorzaal de tentoonstelling ‘Over Oorlog Gesproken’. Verhalen uit het geheugen van Leiden in oorlogstijd.

Getuigenissen

Over Oorlog Gesproken in de Leidse Stadsgehoorzaal is een expositie rondom getuigenissen over de Tweede Wereldoorlog. De Leidse kunstenaar Pim van der Heiden was al lang geboeid door de kracht van persoonlijke verhalen. Hij ging op zoek naar de laatste herinneringen aan de bezetting in Leiden.

Bakelieten wandtelefoons

Uit de opnamen monteerde Van der Heiden korte verhalen, die via bakelieten wandtelefoons op de expositie te beluisteren zullen zijn.

“Ik ben een soort verzamelaar geworden van oude stemmen die spreken vanuit jeugdige perspectieven”, aldus de kunstenaar. “Ik wil bezoekers het gevoel geven dat ze een persoonlijk verhaal verteld wordt. Daarom ben ik ertoe gekomen om een verhalende luistercentrale te bouwen die ze met verschillende verhaallijnen doorverbindt.”

Historisch perspectief

Om de verhalen in historisch perspectief te plaatsen, verzorgde Alphons Siebelt teksten bij de verschillende thema’s. Van hem verscheen onlangs zijn vierde boek over Leiden in oorlogstijd, ‘Het is een raadsel waarvan de bevolking heeft geleefd’, over de Leidse voedselvoorziening in de Hongerwinter.

Opening

Over Oorlog Gesproken zal op vrijdag 4 mei, Dodenherdenking, in aanwezigheid van de burgemeester worden geopend, om één uur ’s middags in het Catharinahof, de tuin van de Stadsgehoorzaal. De expositie is van 4 t/m 20 mei gratis te bezoeken in de Stadsgehoorzaal. Openingstijden en meer informatie vind je hier.

Foto: PR via website Over Oorlog Gesproken

reacties