Pia Douwes & Friends: weinig musical, des te verrassender

Pia Douwes & Friends: weinig musical, des te verrassender

LEIDEN – Maandagavond streken internationale musicalster Pia Douwes en haar musicalvrienden neer in de Stadsgehoorzaal voor het benefietconcert Pia & Friends. Wie alleen musical had verwacht, kwam voor een aantal aangename verrassingen te staan.

Puikje van de musicalwereld

Wanneer je naar een concert met vijf grote musicalsterren gaat, verwacht je een musicalprogramma. Maar hoe lekker is het wanneer je dat niet krijgt, maar je juist verrast wordt door vele verschillende muziekstijlen? Pia Douwes, Stanley Burleson, Tony Neef, Marleen van der Loo en Jeroen Pfaff, zeg maar het puikje van de Nederlandse musicalwereld, lieten maandagavond zien dat ze nog veel meer noten op hun zang hebben dan alleen indrukwekkende trillers voor de duur van vier maten.

Wellhalo Foundation

Het concert werd georganiseerd door de Wellhalo Foundation, die zich inzet voor drinkwaterinstallaties in Gambia. Eén van de bestuursleden van de organisatie is Erick Douwes, de broer van Pia. Hij trommelde zijn beroemde zus dan ook op voor een benefietconcert, hetgeen ze met liefde deed, zo bleek uit haar betrokken presentatieteksten. Zij trommelde op haar beurt haar vier collega’s op. De solisten werden vocaal ondersteund door Leids musicalgezelschap Otis. Zij allen werden begeleid door het gelegenheidscombo onder leiding van muzikaal wonderkind Bernd van den Bos.

Koorstuk door Otis

Het duet van Pia met Tony Neef, ‘Vivo per lei’, door Neef zelf bewerkt tot ‘Iemand als jij’, klonk als een klok door zoveel tederheid gevolgd door power. Tony gooide er solo nog wat Wim Sonneveld in met ‘Het dorp’ en ‘Josefien’. Otis liet van zich horen met een prachtig koorstuk uit hun komende voorstelling Ik Wens…, in november te zien in de Leidse Schouwburg. Jeroen Pfaff bracht als pauzefinale een heerlijke versie van ‘Zing, vecht, huil’ van Shaffy.

Huizenhoog kippenvel

Marleen van der Loo schoof casual naast Bernd aan de piano voor een uitgeklede versie van Queen’s ‘Is this the world we created?’. Queen was in trek, want Marleen en Jeroen rockten met een duetversie van ‘Those were the days of our lives’. Okee, een beetje musical was er ook, met onder andere de duetversie met Pia van ‘Ispiratie’ uit de musical Joe. Dat was goed voor huizenhoog kippenvel en ‘Shadowland’ uit The Lion King, samen met Otis… Konden we die nog maar eens beluisteren.

Onvervalste blues

Musicalzangers belten vaak hard en hoog, maar deze avond leek het te gaan om kleiner, intiemer, kwetsbaarder. Jeroen Pfaff ontroerde met ‘The book of love’ van gavin James, waar hij zelf een oorstrelende poëtische Nederlandse tekst op had geschreven. Pia verraste met onvervalste blues, met naast zich enkel een gitaar en broer Erick op mondharmonica. Die vrouw kan ook alles. Stanley Burleson, die eigenlijk ook alles kan, gaf zijn beste versie ooit weg van ‘Mr. Bojangles’.

Verrassingen

Een grote verrassing was gastpianist Bert van den Brink, een blinde pianovirtuoos die de zaal inpakte met vlammend spel. Andere verrassingen waren de jonge Charlotte, die met een paar stevige nummers een vleugje rauwheid aan de show gaf. De leerling van wijlen Toots Thielemans, Tim Welvaars, betoverde de zaal op mondharmonica met naast hem zijn partner Naomi Adriaansz op saxofoon. Nummers als ‘It’s a wonderful world’ en ‘Isn’t she lovely’ mondden uit in een haarscherpe jam vol vuurwerk met de complete band. Het concert werd afgesloten met een lied, speciaal geschreven voor de gelegenheid door bandleider Bernd van den Bos en tekstschrijver Ko de Laat: ‘Ergens verderop’. Catchy melodie, blijft lang hangen.

Meet & greet

De zaal zat niet helemaal vol maar stond bij wijze van spreken wel op de stoelen van enthousiasme. Het eindapplaus duurde en duurde. Er werden na afloop talloze mobieltjes tevoorschijn gehaald tijdens de meet & greet in de foyer. En oh ja, er is genoeg geld opgehaald om een gloednieuwe waterinstallatie te bouwen in Gambia!

Foto’s: J2TV

reacties