Pilot met deelfietsen op Bio Sience Park: “Fiets is onderdeel van een keten”

Pilot met deelfietsen op Bio Sience Park: “Fiets is onderdeel van een keten”

LEIDEN – Vrijdagochtend werd het Deelfietsen-project afgetrapt op het Bio Sience Park. Aan wethouder Robert Strijk de eer om het eerste rondje te maken op een knalrode fiets.

Delen = hip

Delen is helemaal hip, supermooi en idealistisch en alles, maar het was even een gedoe, die deelfietsen. Ineens overspoelden ze de grote steden van Nederland. Ook gemeente Leiden zat met de handen in het haar en pakte het fenomeen aan in de nieuwe plaatselijke verordening. Dat wil overigens niet zeggen dat het geen topidee is, maar mits gestructureerd en in goede banen geleid.

Startsein

Vrijdagochtend verzamelden zich organisatie, pers en belangstellenden rondom een rijdende koffiebar op het Bio Sience Park, om het deelfietsen-project af te trappen. Wethouder bereikbaarheid Robert Strijk en Harry Flore, voorzitter Ondernemersvereniging Leiden Bio Science Park gaven samen het startsein voor de pilot. Projectleider Jan Breugem keek tevreden toe.

“Voor mij zijn de deelfietsen ook maar een deel van het project”, zegt Breugem. “Het gaat om de combinatie van de fiets en het OV. Dat je de keuze kunt maken om te kijken wat bij je past. Vaak heb je het één en het ander nodig om gemakkelijk de rit te kunnen maken. De deelfiets is een onderdeel van een keten.”

Ideale oplossing

Deelfietsen zouden zomaar een ideale oplossing kunnen zijn voor dagelijkse fietsritten van, naar en op Leiden Bio Science Park. Het gebied is volop in ontwikkeling, dus zoveel bussen rijden er niet en wandelen is soms nèt even te ver. Op een keurig rijtje stonden 125 gloednieuwe rode fietsen van Hello-Bike uitgestald. Die moesten uiteraard direct worden uitgeprobeerd!

“Ik denk echt dat op termijn dankzij deze fietsen meer mensen het OV zullen pakken”zegt wethouder Strijk. “Voor Leiden is het mooi dat wanneer we meer deelfietsen hebben, we minder stallingsproblemen zullen hebben. Dan worden de fietsen gebruikt in plaats van dat ze geparkeerd staan. En deze fietsen rijden trouwens prima! Een goede, degelijke fiets waarvan het licht het doet en de banden opgepompt zijn. Kun je lekker op fietsen!”

Foto’s: J2TV   

reacties