Plastic Soup Surfer brengt 55.000 handtekeningen naar Tweede Kamer

Plastic Soup Surfer brengt 55.000 handtekeningen naar Tweede Kamer

LEIDEN – Als kunstenaar Merijn Tinga érgens van houdt, is het wel de zee. Het is dan ook toepasselijk dat hij op Valentijnsdag naar de Tweede Kamer gaat, om zijn petitie met ruim 55.000 handtekeningen aan te bieden. Voor het behoud van zijn grote liefde.

Miljoenen plastic drinkflesjes

Ruim een jaar heeft Merijn Tinga, alias de Plastic Soup Surfer, zich ingezet om zoveel mogelijk handtekeningen in te zamelen voor zijn petitie. Hij stelt dat statiegeld een goede oplossing is om de miljoenen plastic drinkflesjes tegen te gaan, die jaarlijks in bermen, grachten, rivieren, stranden en Noordzee terechtkomen. 55.000 mensen zijn het roerend met hem eens.

Statiegeld

De kunstenaar hoopt dat de Kamerleden niet alleen zijn petitie, maar ook een motie willen ondertekenen die donderdag meegenomen kan worden tijdens het algemeen overleg. Daarmee kan namelijk ook het nieuwe kabinet gehouden worden aan de afspraak werk te maken van zwerfflesjes. Best wel nodig in deze tijd van politieke grilligheid. Het is trouwens best raar dat Nederland nog geen statiegeldsysteem op plastic flesjes kent. 40 ter wereld hebben dat namelijk wèl en dat werkt prima – en minder vervuilend.

Hart voor de zee

Tinga’s hart klopt hartstochtelijk voor de zee. Al jaren bedenkt hij acties om het probleem van de enorme plastic massa die in de wereldzeeën drijft op de kaart te zetten. Zo bouwde hij zijn eigen surfboard van PET-flessen en surfte hiermee langs de Nederlandse en Duitse kust, maakte hij -bijna in recordtijd- de oversteek van Nederland naar Engeland en nam hij zijn gezin mee op een maandenlange zeiltocht om plastic op te ruimen.

In plaats van de handtekeningen, neemt de Plastic Soup Surfer overigens 55.000 snoephartjes mee naar de Tweede Kamer. Het is tenslotte Valentijnsdag.

Foto: Merijn Tinga via Twitter

reacties