Plastic Soup Surfer heeft er nog 20.000 nodig

Plastic Soup Surfer heeft er nog 20.000 nodig

LEIDEN – De Leidse kunstenaar Merijn Tinga is niet te stoppen in zijn strijd tegen plastic afval. Zijn petitie voor het invoeren van statiegeld op plastic wegwerpflesjes wordt met 20.000 handtekeningen nu serious business.

Plastic soep

De Plastic Soup Surfer, zoals Tinga zichzelf noemt, vecht al jaren tegen plastic afval. Hij ondernam al verschillende surftochten om aandacht te vragen voor de enorme plastic soep in de oceanen en het mensen- en dierenleed dat de soep teweegbrengt. Eén van de veroorzakers van de plastic afvalberg zijn wegwerpflesjes, PET-flessen. Tinga startte een petitie om het probleem op de politieke agenda in Den Haag te krijgen.

Burgerinitiatief

Zijn doel: statiegeld op PET-flesjes ingevoerd te krijgen. Volgens hem kan dit type zwerfvuil in ons milieu met maar liefst tachtig procent verminderen. De Plastic Soup Surfer wil dat dit burgerinitiatief het eerste onderwerp is waarover het nieuwe kabinet, na de verkiezingen in maart, in discussie moet. En met de 20.000 handtekeningen die er nu onder de petitie staan, is hij al goed op weg.

“Statiegeld op wegwerpflesjes past perfect in de circulaire economie, want van PET-flesjes kun je opnieuw PET-flesjes maken”, zegt Merijn Tinga. “Bovendien maakt dit het bestaande statiegeldsysteem goedkoper. Minder zwerfvuil betekent lagere kosten voor het opruimen door de gemeenten. De enige tegenstanders zijn de multinationals, die koste wat het kost hun winst willen beschermen.”

40.000 handtekeningen nodig

De petitie tekenen? Dat kan hier. Het burgerinitiatief loop tot de verkiezingen in maart. Tinga heeft dus nog maar drie maanden om aan 40.000 handtekeningen te komen. Zoveel ondertekenaars zijn er namelijk nodig om een burgerinitiatief ook echt in de Tweede Kamer te brengen.

Foto: Merijn Tinga via Twitter

reacties