Plastic Soup Surfer krijgt warm onthaal na tocht over de Rijn

Plastic Soup Surfer krijgt warm onthaal na tocht over de Rijn

LEIDEN – Hij heeft het gedaan: 1200 kilometer over de volledige lengte van de Rijn suppen op een surfboard. Zaterdagmiddag werd Merijn Tinga met alle egards onthaald op het Stadhuisplein.

1200 kilometer op board

De reis begon bij de oorsprong van de Rijn, in de Zwitserse Alpen, en voerde door Duitsland en Nederland, om uiteindelijk 1200 kilometer verder te eindigen bij de Noordzee. 28 dagen lang stond Merijn Tinga, alias de Plastic Soup Surfer, in eenzaamheid op zijn surfboard. Tijdens zijn onthaal in Leiden, waar veel mensen op af gekomen waren, hield hij het dan ook niet droog.

Deurwaarders

Tinga vecht al jaren voor meer bewustwording rondom het probleem van de plastic soep in zee. Met grote surftochten langs de Nederlandse kust bijvoorbeeld, of een recordpoging naar Engeland surfen. Behalve bewustwording supte hij dit keer met nóg een doel: geld inzamelen zodat er deurwaarders gestuurd kunnen worden naar bedrijven waarvan hij plastic verpakkingen in de Rijn heeft gevonden. En het gaat goed: Tinga kan er dankzij vele donaties al zeven op pad sturen.

Borden op Stadhuisplein

De Plastic Soup Surfer kwam zaterdag – hoe kan het ook anders- suppend over de grachten naar het Stadhuisplein. Daar werd hij opgewacht door een groot aantal belangstellenden en wethouder van duurzaamheid Paul Dirkse. Op het Stadhuisplein kun je momenteel op grote borden lezen waar Merijn Tinga het allemaal voor doet.

Borden Plastic Soup Surfer 1

 

 

 

 

Foto’s: Plastic Soup Surfer via Facebook  en J2TV / Gerlinde Vliegenthart

reacties