Update Plastic Soup Surfer: statiegeld op PET-flesjes steeds dichterbij

Update Plastic Soup Surfer: statiegeld op PET-flesjes steeds dichterbij

LEIDEN – De Plastic Soup Surfer komt steeds een stap dichterbij zijn doel. Het plastic zwerfaval in de oceanen komt steeds hoger op de politieke agenda in Den Haag.

Petitie

Precies een jaar geleden kitesurfte Merijn Tinga, alias de Plastic Soup Surfer, op een surfplank van plastic flesjes van Scheveningen naar Engeland. De recordpoging zelf mislukte, maar droeg stevig bij aan de publiciteit rondom de petitie die Tinga gelijktijdig startte.

Tweede Kamer

De petitie riep op tot statiegeld op kleine plastic flesjes; statiegeld kan voorkomen dat miljoenen plastic zwerfflesjes in onze bermen, grachten, rivieren, stranden en zee terecht komen. De petitie werd driftig ondertekend door bijna 60.000 mensen. Genoeg om aandacht te trekken van politiek Den Haag. Daar bovenop nam de Tweede Kamer ook een motie over van de Plastic Soup Surfer: 90% minder plastic zwerfflesjes binnen drie jaar. Het ministerie liet een studie doen naar de kosten en effecten van statiegeld op PET-flesjes gepubliceerd. Afgelopen donderdag werden de resultaten gepubliceerd.

Onderzoeksresultaten

In de studieresultaten wordt precies de ‘90% minder plastic zwerfflesjes en -blikjes’ berekend als statiegeld wordt ingevoerd. Volgens het onderzoek zou statiegeld op PET-flesjes nog meer positiefs opleveren. Zo kan er 80 miljoen bespaard worden op gemeentelijke reinigingskosten, supermarkten gaan er 48 miljoen op vooruit terwijl er nog niet de helft vand at bedrag geïnvesteerd hoeft te worden, en, het allerbelangrijkste: minder CO2-uitstoot, minder plastic in zee en een forse bijdrage aan de circulaire economie.

Deurwaarders

Mogelijk wordt statiegeld op PET-flesjes dit najaar al ingevoerd. Om absoluut zeker te zijn dat de vervolgstap ook daadwerkelijk wordt gezet, stuurt de Plastic Soup Surfer deurwaarders op pad. Zij gaan op bezoek bij de CEO’s van de frisdranken, de waters en de supermarkten, om hen op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Het deurwaardersproject leunt op crowdfunding. Hier kun je Merijn Tinga steunen.

Foto: Plastic Soup Surfer

reacties