Plastic Soup Surfer waagt oversteek naar Engeland

Plastic Soup Surfer waagt oversteek naar Engeland

LEIDEN – ‘En los! Op naar Engeland!’ schreef Merijn Tinga vrijdagmorgen opgetogen op Twitter. De Leidse kunstenaar waagt vandaag de grote oversteek over zee van Scheveningen naar Lowestoft in Groot-Brittannië, waarmee hij aandacht vraagt voor de schadelijke gevolgen van plastic wegwerpflesjes.

Uitbreiding van statiegeld

De kunstenaar maakt de oversteek van maar liefst 176 kilometer op een zelfgemaakt kitesurfboard in de vorm van een plastic waterfles. Met de actie wil Merijn Tinga, ook wel bekend als de Plastic Soup Surfer, vragen om uitbreiding van statiegeld op kleine PET-flesjes. De zee ligt de kunstenaar zeer na aan het hart. Hij maakt zich hard tegen milieuvervuiling en verzint voortdurend manieren om aandacht vragen voor het enorme plastic eiland dat in de wereldzeeën drijft, ook wel de plastic soep genoemd.

 Tinga verzet zich hevig tegen de vervuiling van de zeeën. “De kleine wegwerpfles is hét icoon van wegwerp luiigheid. Deze fles is ontworpen om gemiddeld vijf minuten dienst te doen waarna het -weggeworpen in het milieu- honderden jaren blijft bestaan. Plastic verteert niet. Het brokkelt af in steeds kleinere stukjes wat het nog schadelijker maakt voor het milieu en waardoor het uiteindelijk onmogelijk wordt het nog op te ruimen”, schrijft hij op zijn website.

 Nieuw record

In 2014 waagde hij zich al aan een lange surftocht langs de Wadden, op een surfboard gemaakt van plastic afval dat hij op het strand had gevonden. Een jaar later nam hij zijn gezin mee op een zeilboot, om gezamenlijk plastic uit de zee te gaan vissen. En nu surft hij de Noordzee over, waar hij rond 18 uur verwacht aan te komen. Als het hem lukt, heeft hij een nieuw record in handen.

Foto: Merijn Tinga via Twitter

reacties