‘Polder’: het allereerste muurgedicht in gebarentaal

‘Polder’: het allereerste muurgedicht in gebarentaal

LEIDEN – De muurgedichten in Leiden staan geschreven is vele, vele talen, maar er ontbrak er nog één: gebarentaal. Tot nu, want zaterdagmiddag werd in de Hortus het allereerste muurgedicht in gebarentaal onthuld.

Wim Emmerik

Zaterdagmiddag onthulde Taalmuseum Leiden in samenwerking met Stichting TEGEN-BEELD, de Hortus Botanicus en de Universiteit Leiden het allereerste muurgedicht in Nederlandse gebarentaal: ‘Polder’ van de beroemde dove dichter Wim Emmerik. Emmerik stond aan de basis van gebarentaalonderzoek. Hij bedacht het notatiesysteem voor Nederlandse gebaren dat nu gangbaar is.

“Wim Emmerik was een pionier die ook bewust poëzie ging maken met gebarentaal”, vertelt Pepijn Reeser van Taalmuseum Leiden. “Hij heeft Nederland ermee op de kaart gezet. Emmerik is vroeger balletdanser geweest en kon dus met heel veel motoriek gebaren. Dus we zijn gaan kijken of we ook echt iets van hem konden laten zien.”

Visuele taal

Het Taalmuseum Leiden is verheugd over het muurgedicht in gebarentaal.

“Het is nog nooit eerder gedaan op de wereld, terwijl het een taal is die over ter wereld word gebruikt”, zegt Reeser. “Gebarentaal is een heel visuele taal, dus dat kan je heel mooi laten zién. Het is ook gewoon bijzonder; de muurgedichten draaien om een sociaal aspect en dat het er aansprekend uit ziet. Dat is bij gebarentaal ook zo.”

Gebarentaalfestival

De onthulling in de Hortus Botanicus was het sluitstuk van het Gebarentaalfestival van het Taalmuseum Leiden. Tijdens het festival werd een lezing gegeven over gebarentaal en kon je verschillende workshops volgen.

Foto: J2TV / Guido Marsman

reacties