Politie: ‘gaybrapad’ mooi voorbeeld van burgerhulp

Politie: ‘gaybrapad’ mooi voorbeeld van burgerhulp

LEIDEN – Het gebeurt steeds vaker dat burgers incidenten of verdachte situaties vastleggen op mobiele apparaten, zegt de politie. Dat soort burgerhulp vergroot de pakkans van, bijvoorbeeld, de sneuneuzen die het gaybrapad op de Nieuwe Beestenmarkt zonodig moesten overschilderen.

Massale verontwaardiging

Valie is er nog beduusd van. De barman van rockcafé Lazaru’s en tevens de filmer van de extreemrechtse amateurschilders, had niet verwacht dat zijn mobiele filmpje zo’n massale en vooral landelijke verontwaardiging zou opleveren. “Zondagnacht om half drie was ik klaar met schoonmaken, de kroeg was dicht en ik zat aan mijn welverdiende biertje. Ik zag dat vier jongens stopten op de Nieuwe Beestenmarkt, maar het regende zo hard dat niemand zou willen stilstaan.”

Daarom pakte hij voor de zekerheid zijn telefoon en begon te filmen. “Je weet maar nooit wat je ziet natuurlijk. Ze hadden stokken en kwarten en bezems bij zich. En dus verf. Ze waren elkaar aan het filmen terwijl ze het regenboogzebrapad hier voor de deur over verfden. Het zag eruit alsof ze dit goed gepland hadden.”

Valie: “In eerste instantie dacht ik aan een studentengrap, ik zie wel vaker gekke dingen gebeuren. Ik vond de situatie vooral raar, tót één van die gasten z’n bovenkleding uittrok, zijn hakken tegen elkaar klakte en een hiltlergroet bracht. En met de verkeerde arm trouwens heel triest. Toen was er niets leuks meer aan.”

Dumpert en GeenStijl

Het filmpje dat Valie op Facebook zette, werd in de loop van maandag duizenden keren bekeken, honderden keer gedeeld, het belandde op landelijke nieuwssites en op Dumpert en GeenStijl. Intussen was de politie op zoek naar de filmer. Dankzij gemeenschappelijke vrienden kwam het social mediateam van eenheid Den Haag in contact met Valie, die werd uitgenodigd naar het bureau in Leiden te komen om een getuigenverklaring af te leggen en de originele beelden in HD-kwaliteit over te dragen aan de politie.

“Het is niet oké om een symbool voor homotolerantie te slopen, maar als dat ook nog een extreemrechts tintje krijgt, wordt het eng. Het was toeval dat ik het gefilmd heb, maar ik ben overdonderd door de reacties van de samenleving. Ik ben blij dat ik mijn steentje bij heb kunnen dragen”, aldus Valie. 

Vergroten van de pakkans

De politie heeft tegenwoordig een speciaal team dat social media afstruint op zoek naar aanwijzingen, belastende filmpjes, getuigen en de handel en wandel van verdachten. “Het gebeurt steeds vaker dat burgers incidenten of verdachte situaties vastleggen op mobiele apparaten, en dus komt het steeds vaker voor dat wij in contact treden met de plaatsers”, vertelt Bobby Markus, woordvoerder van eenheid Den Haag. “Zo’n filmpje of foto wordt meegenomen in het opsporingsonderzoek. Het draagt zeker bij aan het vergroten van de pakkans.”

Foto: Twitter

reacties