Politiek veroordeelt actie Pegida-aanhangers bij basisschool

Politiek veroordeelt actie Pegida-aanhangers bij basisschool

LEIDEN – De Leidse politiek heeft geen goed woord over voor de actie bij Islamitische basisschool Er-Risèlèh maandag. Onbekenden ontzegden basisschoolkinderen de toegang tot hun school. Midden in de nacht hingen extreem-rechtse sympathisanten een hangslot om de toegangsdeur van de school aan de Stadhouderskade.

“Jonge kinderen belemmeren om naar school te gaan omdat de school islamitisch is, is verwerpelijk en triest.”

Fractievoorzitter CDA Leiden, Joost Bleijie, windt er geen doekjes om: “In een stad waar Heac Libertatis Ergo (omwille van de vrijdheid) onder het stadswapen staat en waar de beeldbepalende universiteit ‘bolwerk van vrijheid’ als lijfspreuk heeft, jonge kinderen belemmeren om naar school te gaan omdat de school islamitisch is, is verwerpelijk en triest.” Zo schrijft hij op zijn Facebook-pagina. Hij wil niet dat onschuldige kinderen door de gevoerde Islam-discussie geraakt worden. “Een van de vrijheden die wij hebben (en koesteren) is de vrijheid van onderwijs. Vind je dat verwerpelijk, ga dan het debat in het openbaar aan maar laat kinderen lekker doen waar ze al hun hele vakantie stiekem naar uitkijken: naar school gaan.”

VVD Leiden fractievoorzitter Frederik Zevenbergen sluit zich daarbij aan: “We hopen dat de daders in het openbaar het debat durven aangaan met de stad in plaats van bij nacht en ontij laf de pijlen op kinderen te richten.” Hij vervolgt: “De hekken van de islamitische basisschool Er-Risèlèh werden op slot gedaan door anonieme Leidenaren. Een daad waar we met afschuw kennis van nemen.” VVD-raadslid Maarten Dirkse op Twitter: “Zorgelijk dat dit soort haat weer de kop opsteekt in onze stad (en dan ook nog in mijn buurt).”

‘Sneue pestkoppen’

Juist het aspect dat kinderen het slachtoffer worden van racisme is de Leidse politiek een doorn in het oog. Anneloes Wassenaar van D66 Leiden op Twitter: “Kun je wel tegen kinderen? Sneue pestkoppen.” PvdA Leiden raadslid Abdelhaq Jermoumi wil de actie tegen de basisschool op de politieke agenda zetten: “Bij komende commissie Leefbaarheid & Bereikbaarheid ga ik hier vragen over stellen aan de burgemeester.”

De school heeft maandag direct aangifte gedaan van vernieling en discriminatie. De politie heeft daarop het toezicht op de school verhoogd.

Foto: Google Maps

reacties