Proef waterstofperoxide tegen blauwalg succesvol

Proef waterstofperoxide tegen blauwalg succesvol

OEGSTGEEST – De proef die het hoogheemraadschap van Rijnland samen met Arcadis uitvoert om blauwalg in de Klinkenbergerplas tegen te gaan, blijkt succesvol. Gelukkig maar, want de blauwalg zorgde voor een niet al te beste waterkwaliteit waardoor er vaak een negatief zwemadvies werd gegeven.

Blauwalg sterk verminderd

Hadden we eindelijk tropische temperaturen, konden we niet zwemmen in de Klinkenbergerplas… Het was heel jammer, maar wel voor het goede doel. Tijdens de proef, die vier jaar zal duren, wordt de bovenste laag van de plas behandeld met een oplossing van waterstofperoxide. Is dat niet dat spul waarmee je je haar blond kunt maken? “Inderdaad”, zegt Gerbrant Corbee van het hoogheemraadschap van Rijnland.

“De ongevaarlijke algensoorten kunnen daar prima tegen, maar de schadelijke blauwalg juist helemaal niet. De resultaten bij de Klinkenbergerplas zien er goed uit. We nemen constant watermonsters en daaruit blijkt dat de concentratie blauw alg sterk verminderd is.”

Aan de hand van de uitslagen wordt nog bekeken of er nog een nabehandeling nodig is, en wanneer er in de zomer kan worden begonnen met de waterstofperoxide. “We hebben de proef ook uitgevoerd in het Oosterduinse Meer in Noordwijkerhout, en daar hield het effect zo’n zes weken aan. Je kunt moeilijk voorwerken wanneer er geen blauwalg ligt. Maar het is wel zonde wanneer mensen niet kunnen zwemmen als het zulk lekker weer is.”

Platinablond uit het water

Voorlopig kun je weer heerlijk spartelen in het water van de Klinkenbergerplas. “De waterstofperoxide die we gebruiken is afbreekbaar en van zo’n zwakke samenstelling dat het geen enkel kwaad kan voor mens of dier. Dus nee, je hoeft niet bang te zijn dat je platinablond uit het water komt!”

Foto: J2TV / Guido Marsman

reacties